Duurzaam Verwarmd en Solar Solutions International: De energiecombinatie van de toekomst

24.02.2020

Duurzaam Verwarmd en Solar Solutions International: De energiecombinatie van de toekomst


De verduurzaming van de gebouwde omgeving wordt steeds zichtbaarder. Inmiddels zijn de daken van meer dan 600.000 woningen in Nederland al voorzien van zonnepanelen. Wat men echter niet ziet, is dat zo’n 400.000 woningen in Nederland ook gebruik maken van duurzame warmte. In 2030 moet dit aantal de 1,2 miljoen bereiken. Ook al is het niet direct zichtbaar in de Nederlandse woonwijken, de markt voor duurzame warmtevoorzieningen groeit sterk. Dat is ook te merken aan vakbeurs Duurzaam Verwarmd.

Groter en professioneler
Volgende maand staat Expo Haarlemmermeer drie dagen lang in het teken van kennis en innovatie op het gebied van duurzame klimaattechnieken. “Dit wordt de derde editie. Tijdens de tweede editie merkten wij al dat de beurs toenam in omvang en professionaliteit,” vertelt Rolf Heynen, een van de directeuren en oprichters van de vakbeurs. “Hiermee bedoel ik niet alleen een groei in het aantal deelnemers, maar ook dat exposanten meer personeel meenemen en meer tijd steken in het ontwerp en de bouw van hun stand. Dat wordt dit jaar ongetwijfeld nog beter.”

Brutale uitdager
Sinds het begin vindt Duurzaam Verwarmd al tegelijkertijd plaats met Solar Solutions International, de grootste vakbeurs voor zonne-energie van Noordwest-Europa. “Het is de combinatie tussen zonne-energie en duurzame warmte, koude en ventilatie die deze beurzen zo speciaal maakt. De zonne-energiesector is inmiddels volwassen en wij zijn er trots op dat wij hier een leidende positie in hebben bereikt. Duurzaam Verwarmd zit nu op de plek waar Solar Solutions International een paar jaar geleden was: die van brutale uitdager. Dit zorgt er voor dat wij ons exclusief kunnen richten op duurzame installatietechnieken en zo als enige in de Benelux echt kunnen schetsen waar de HVAC-sector het komende decennium naar toe gaat,” aldus Heynen.

De energiecombinatie van de toekomst
De koppeling met Solar Solutions International en het feit dat de vakbeurs 100% is ingesteld op de energietransitie zijn volgens Heynen dan ook de twee ‘unique selling points’ van Duurzaam Verwarmd. Zo benadrukt Heynen het belang van deze eigenschappen: “De warmtepomp en het zonnepaneel, dat is de energiecombinatie voor de toekomst. Zonnepanelen en warmtepompen zijn de belangrijkste technieken voor de gebouwde omgeving. De installateur, architect en adviseur van de toekomst denkt na over zon én warmte. Die combinatie is nergens beter te vinden dan hier.”

Potentie
Heynen voorziet dan ook nog een flinke groei voor de vakbeurs. “De potentie voor Duurzaam Verwarmd is een stuk groter dan die voor Solar Solutions International. Natuurlijk zijn er nog beren op de weg, denk aan het geluidsniveau, de netcapaciteit of de efficiëntie, maar als wij deze beren het bos in hebben gejaagd barst de markt los.” Duurzaam Verwarmd is niet alleen een verzamelplaats voor de nieuwste producten, maar biedt ook een podium aan diegenen die hun kennis over de markt willen delen. Zo vinden er zo’n 40 gratis seminars plaats waar alle belangrijke actuele thema’s aan bod komen. Houd deze nieuwspagina in de gaten voor previews van de aankomende seminars en bestel alvast uw ticket.