Duurzame Dinsdag, de Prinsjesdag van de duurzaamheid

07.09.2022 Simone Tresoor

Duurzame Dinsdag, de Prinsjesdag van de duurzaamheid

Gisteren was het Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten nam de Duurzame Dinsdag-koffer met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving in ontvangst.

De politiek is verantwoordelijk voor het beleid in Nederland, maar wie weet beter wat er in de samenleving speelt dan de 'gewone man' zelf? Het aanbieden van de koffer staat dan ook symbool voor onze maatschappij, waarin enorm veel kennis, initiatief en creativiteit voor handen is op het gebied van duurzaamheid. Het idee is dat de meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën een kans maken op een prijs en dat zo het initiatief een extra impuls krijgt.

Duurzame troonrede
Deze duurzame Prinsjesdag had vertrouwde ingrediënten zoals de duurzame lintjesregen voor groene do-gooders, de duurzame troonrede en natuurlijk de prijsuitreiking in de verschillende categorieën. Maar het echte belang was, dat er gesprekken plaatsvinden tussen initiatiefnemers en politici, ambtenaren, financiers, onderzoekers en andere experts op het gebied van duurzaamheid.

De Duurzame Troonrede werd gehouden door Eva Rovers, schrijver van Nu is het aan ons en medeoprichter van Bureau Burgerberaad. Zij sprak vooral over hoe duurzaam een democratie nu eigenlijk is.

“Bondgenoten, hoe duurzaam is de democratie? Al decennia lang brengen democratieën onze planeet ernstige schade toe. Ze komen hun doelstellingen niet na, om over de tergende traagheid van besluitvorming nog maar te zwijgen. Inmiddels zijn we decennia verder en is het democratisch gekozen regeringen niet gelukt ons te beschermen. Een democratie is geweldig, maar voor een jaar zou een dictatuur fantastisch zijn, zodat er eens wat beslissingen worden genomen. De moderne democratie is de grootste hindernis voor een goede klimaataanpak”, zei Rovers.

“Het koor van stemmen dat de effectiviteit van de democratie in twijfel trekt wordt steeds groter. Al die inspraakavonden, protesten, kritiek en strenge rechters, het schiet niet op. Moeten we dan de democratie opschorten, als dit de planeet ten goede komt? Nee. De oplossing ligt bij veel meer democratie. Een andere democratie. Nu zien we de democratie als een vrijbrief om ons een slag in de rondte te consumeren. We hebben een toekomstbestendige democratie nodig met huidige en toekomstige generaties die tot inkeer zijn gekomen. Generaties die beseffen dat ze niet boven de natuur staan. Burgers, politiek en media moeten bondgenoten worden en laten we de natuur nu in vredesnaam eindelijk ook rechten geven. Laten we de toekomst koesteren en kiezen voor een duurzame democratie.”

Dialoog met de kamerleden
Tijdens de dialoog tussen het publiek, allemaal bezig met duurzame initiatieven, en de betrokken kamerleden kon de boodschap vanuit het publiek niet duidelijker zijn. Ze waren fel en ze legden met regelmaat de kamerleden het vuur aan de schenen. Het is duidelijk dat ze de traagheid van het nemen van beslissingen zat zijn. Meer dan eens werd er kortweg gezegd: 'We zitten in een crisis, niet alleen nu maar al jaren, ga aan het werk en neem beslissingen, want we willen best praten, maar we willen vooral doen'.

Minister Jetten nam het koffertje in ontvangst: "Wij zijn het in politiek Den Haag zwaar aan het maken, maar de samenleving heeft ons allang ingehaald. Ik hoor graag van ondernemers tegen welke wet- en regelgeving ze aanlopen die de energietransitie frustreren. Want we moeten deze blokkades in de regelgeving wegnemen."

Greenchoice Energieprijs
Er werden prijzen uitgereikt in de categorieën: groen, voedsel, circulair ondernemen, natuur en energie. Deze laatste prijs, de Greenchoice Energieprijs, wordt uitgereikt aan een idee die in Nederland de overgang naar 100 procent groene energie kan versnellen. De genomineerden van de Greenchoice Energieprijs waren: Energiedamwand Nederland, Flatmate en Coöperatie Goed.

Energiedamwand Nederland, Amsterdam
Veel kadeconstructies in ons land zijn aan vervanging toe. Met de Energiedamwand krijgen deze kadeconstructies een extra duurzame functie. De Energiedamwand onttrekt energie aan het oppervlaktewater en de ondergrond. Die energie kan weer ingezet worden voor het koelen en verwarmen van gebouwen in de buurt.

Flatmate, Maarsen
De Flatmate van Sanura maakt het mogelijk om duurzamer te douchen. Je kunt hem aansluiten op elke standaard douchekraan en je bespaart dertig procent energie. Ook handig in huurhuizen want je kunt het systeem gewoon meenemen naar een eventuele nieuwe woning.

Coöperatie Goed, Groningen
Coöperatie Goed is een burgerbeweging met de missie om groene stroom op te wekken en te delen. De opbrengsten van de projecten worden uitgedeeld aan maatschappelijke doelen, zoals energiearmoede, cultuur en sport.

En de winnaar is: Energiedamwand Nederland, waar Warmte365 eerder al dit artikel over schreef.