Duurzame warmte in bestaande bouw: wat kun je laten hangen?

03.09.2021 Joyce Beuken

Duurzame warmte in bestaande bouw: wat kun je laten hangen?

Met de woningschaarste kan nieuwbouw niet snel genoeg uit de grond worden gestampt. Voor een nieuwe woning kun je nog voor de eerste baksteen een warmtepomp in laten passen. Maar hoe zit het met de miljoenen bestaande woningen in Nederland, die ook een verduurzamingsslag moeten maken?

William van Driel, key accountmanager bij Panasonic, geeft op vakbeurs Duurzaam Verwarmd een seminar over de toepassing van lucht/water-warmtepompen in bestaande bouw. Van Driel: “Het is voor heel veel doelgroepen een trending topic.”

Van 70 naar 50 graden
Bij nieuwbouw is de plaatsing van een duurzaam verwarmingssysteem verplicht. “Er wordt gebruikgemaakt van een warmtenet of een warmtepomp. Maar voor bestaande bouw is het een heel ander verhaal. Daar liggen wat meer uitdagingen.”

Van Driel stelt dat verduurzamen van het binnenklimaat bij een bestaande woning bij isolatie begint. Stap twee is om te kijken of er profijt kan worden getrokken uit de bestaande installatie. Van Driel: “De huidige hangende radiator is er op ingesteld om goed te werken met een temperatuur van ongeveer 70 graden. Deze zouden wellicht ook geschikt kunnen zijn voor verwarming met een warmtepomp die water afgeeft van ongeveer 50 graden als de wonnige naderhand geïsoleerd is.”

Tipje van de sluier
Met het verduurzamen van een woning is het belangrijk dat de huidige bewoners zo min mogelijk overlast ervaring. “Als tussenstap kan er bijvoorbeeld gekozen worden om eerst een hybridepomp aan te schaffen voor men overstapt op all electric. Voor beide systemen is er een ISDE beschikbaar.” Bezorgdheid over geluidsoverlast is volgens Van Driel niet nodig. “Er is een goede tool beschikbaar om vooraf berekeningen te maken. Maar wanneer de module op het dak wordt geplaatst, zit je qua geluid eigenlijk altijd wel goed.”

Echter is een module op het dak niet per se makkelijk te bereiken voor bijvoorbeeld onderhoud. Panasonic weet daar echter oplossingen voor te vinden. Meer daarover bewaart Van Driel voor zijn seminar. “Ik kan nu natuurlijk niet alles weggeven”, lacht hij.

William van Driel geeft op woensdag 29 september op Duurzaam Verwarmd van 13:15 tot 13:35 de seminar ‘Lucht-water warmtepompen in de bestaande bouw, kan het wel?'. Tickets en meer informatie vind je op de website.