EAASY neemt verduurzaming uit handen en laat organisaties focussen op kerntaken

11.10.2022 Joyce Beuken

EAASY neemt verduurzaming uit handen en laat organisaties focussen op kerntaken

Terwijl de hoge energieprijzen en verduurzaming inmiddels hoog op de agenda staan van gebouweigenaren, biedt INNAX de helpende hand met energy as a service made easy, ofwel EAASY. Middels een abonnementsmodel worden gebouweigenaren ontzorgd in hun duurzame energievoorziening.

Veel eigenaren willen verduurzamen, maar stuiten op remmende factoren. Jeroen Burger, CFO van INNAX: "Je kunt die factoren elimineren, en zelfs omzetten naar positieve prikkels. De sleutel daartoe is energy as a service."

Eisen Klimaatakkoord
Van ontwerpfase naar financiering, realisatie en uiteindelijk exploitatie: gebouweigenaren kunnen bouwen op de expertise van INNAX. Burger ziet dat het voor organisaties lastig is om aan de slag te gaan met de eisen van het Klimaatakkoord. “Alles verandert de hele tijd: wet- en regelgeving, subsidies, innovaties, lokale omstandigheden, allemaal aspecten die tegelijkertijd aan de orde zijn.”

Alleen als je je heel goed verdiept en vanuit verschillende invalshoeken kijkt naar het probleem, worden de meest effectieve oplossingen duidelijk. Maar wie slaagt daarin? “Verduurzaming is voor de meeste organisaties een veel te grote opgave naast hun kernactiviteiten. Organisaties moeten hierin ontzorgd worden, anders verliezen we als samenleving de tijd en het kapitaal die we hard nodig hebben om de klimaatdoelen te halen.”

Split incentive
Burger ziet dat de positieve prikkel aanwezig is bij veel vastgoedeigenaren. De uitvoering blijft echter achter doordat de kosten voor rekening komen van de eigenaar, terwijl de baten voor huurder zijn: het zogeheten split incentive-dilemma. Met energy as a service is het split incentive-probleem verdwenen. “Servicekosten kan de eigenaar doorberekenen aan de huurder. Als de verhoging daarvan ongeveer even groot is als de daling van de energierekening van de huurder, dan merkt die daar per saldo vrijwel niets van.”

Gebruik in plaats van bezit
Burger ligt EAASY verder toe. As a service komt neer op gebruik in plaats van bezit. Iets wat we voor veel andere services al volstrekt normaal vinden; van het wagenpark tot groenvoorziening. Kenmerken van energy as a service zijn: Constant verzekerd van uitstekende apparatuur, altijd monitoring, intelligente data-analyse, preventief onderhoud en tijdige vervanging. Allemaal voor één vast bedrag per maand.

Een goede energietransitie moet je in vrijwel ieder pand weer anders aanpakken. Dus een EAASY-abonnement zal dan ook maatwerk zijn. De oplossing bedenken, en daarna zorgen voor installatie, monitoring en onderhoud. Daarvoor heeft INNAX de beschikking over heel uiteenlopende specialisten en systemen, die hier ook allemaal voor nodig zijn.”