Een historisch pand verduurzamen

22.10.2021 | Seminar Simone Tresoor

Een historisch pand verduurzamen

In Nederland hebben ruim 100.000 woningen een monumentenstatus en dat zijn meestal niet de meest energiezuinige panden. Er gelden andere regels voor monumenten en energielabels heb je hier niet nodig. Tijdens Duurzaam Verwarmd gaf Frank Brand van Micro Turbine Technology een seminar over de mogelijkheden voor een groen oud pand.

Brand: “De eigenaren hebben dan wel minder verplichtingen om hun huis te verduurzamen, maar uit verantwoordelijkheidsgevoel willen ze het wel graag doen. Dit speelt natuurlijk niet alleen in Nederland. Als je de zeven grootste Europese landen neemt heb je het over 8,3 miljoen woningen. Dat komt neer op 552.000 ketelvervangingen per jaar. Dan praat je over een behoorlijk businesscase.”

Oude gebouwen verduurzamen is maatwerk en kost tijd
Hij vervolgt: “Oude gebouwen verduurzamen is niet onmogelijk, maar het is wel maatwerk en het kost tijd. De huizen hebben een hoog energieverbruik, zijn slecht geïsoleerd, hebben houten vloeren en ook lage temperatuurverwarming is ingewikkeld. Een duurzame renovatie leidt tot hoge kosten.”

Maar ook historische gebouwen hebben in potentie een goede mogelijkheid om de energie-efficiëntie te verbeteren. Alleen is het probleem dat niet alle moderne energietechnieken zijn toegestaan. De regelgeving schrijft voor dat de oorspronkelijke stijl en uitstraling in stand moet worden gehouden. Zo zijn bij renovatie onder andere de toepassing van muurisolatie, zonnepanelen, dubbel glas of vloerverwarming niet toegestaan of gebonden aan strikte voorwaarden. Ook een warmtepomp is doorgaans niet toepasbaar.

Verwarmingsketel en elektriciteitscentrale in één
Brand: “De oplossing is de EnerTwin. Het is een kleinschalige warmte-krachtkoppelinginstallatie (wkk). In één apparaat zijn een verwarmingsketel en een kleine elektriciteitscentrale verenigd. Het hart van de machine is een microturbine die de generator aandrijft. Dit heeft grote voordelen op het gebied van betrouwbaarheid en levensduur.”

Verdere voordelen van de microturbine zijn: lage onderhoudskosten, hoog rendement en een aanzienlijke CO2-reductie. Ook is het prettig dat de installatie geen bouwkundige ingrepen nodig heeft en dat het apparaat op wieltjes staat. En als laatste veroorzaakt het systeem geen geluidsoverlast of hinderlijke trillingen in het gebouw omdat de microturbine op een hoge frequentie opereert.

1.000 Solutions lijst
De EnerTwin draait op een groot aantal schone brandstoffen zoals groen gas, biomethaan, biogas,  LPG, CNG, LNG, 100 procent waterstof en gas met tot 23 procent bijgemengd waterstof. Bovendien is het mogelijk zelf groene stroom op te wekken.

Met de EnerTwin won Brand een plek in de 1.000 Solutions lijst van de Solar Impulse Foundation, waarin bijzondere duurzame innovaties een plek krijgen.

monumentmonumentenstatusEnerTwinMicro Turbine TechnologyFrank Brandenergielabelduurzaam verwarmdseminar

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu