Een parasol boven een airco voor meer koeling en een lager verbruik?

25.08.2022 Kenneth Nwosu

Een parasol boven een airco voor meer koeling en een lager verbruik?

De life hack van deze zomer: Plaats de AC-unit in de schaduw en het huis is koeler tegen een lager verbruik. De elektriciteitsrekening verlagen en het huis koeler krijgen door een parasol of overkapping boven de buitenunit te plaatsen. 

Verhoog de effectiviteit met tien procent”, "verlaag de elektriciteitsrekening met vijftig procent". Slechts een paar voorbeelden van de veronderstelde werking van het koelen van de koelmachine. Een geweldige tip in deze warme en droge zomer, of een broodje aap?

Een rondje door de airco
Airconditioning bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Een koudemiddel verlaat de woning via een koperen buis en wordt door een compressor geleid in de buitenunit. De compressor werkt als een elektrische pomp en brengt het koudemiddel in gasvorm onder druk. Vervolgens wordt het naar de condensator gestuurd.

Een grote ventilator trekt lucht van buiten door de condensator waardoor de lucht warmte op kan nemen uit het huis en buiten af kan geven. Het koudemiddel wordt in dit proces weer vloeibaar en wordt teruggestuurd door de koperen buis naar de binnenunit. Hier stroomt het door een expansieventiel dat de hoeveelheid koudemiddel reguleert dat vervolgens naar de verdamper wordt gestuurd. 

Het doel van de virale life hack die de airco in de schaduw plaatst, is het verlagen van de omgevingstemperatuur van de condensator en de koperen buis die het koudemiddel van binnen naar buiten (en terug) verplaatst. 

Schaduw in schaduw
Zoals vele broodjes aap is ook deze life hack al vaker geserveerd. In 2017 dook de blog Direct Energy hier al op in: ”Ten eerste wordt aangenomen dat direct zonlicht op de (buiten)unit ervoor zorgt dat het hele ding wordt verwarmd. Het in de schaduw plaatsen verlaagt misschien het verwarmende effect op de behuizing, maar deze geleidt zeer weinig warmte naar de inwendige kleppen en buizen. Feitelijk liggen deze onderdelen al in de schaduw. "

Onderzoekers besteedden al eerder aandacht aan de mythe. In 2010 werd onderzoek verricht door de Kuwait Institute for Scientific Research. De conclusie was dat het in de schaduw plaatsen van de buitenunit de efficiëntie met maximaal 1 procent kon verhogen. De besparingen per dag of seizoen zouden nog lager zijn. 

Plant een boom
De ene schaduw is echter de andere niet. De buitenunit plaatsen in schaduw van bomen zou meer effect kunnen hebben. De onderzoekers uit Koeweit concludeerden onder andere dat schaduw alleen niet voldoet, er zou ook extra verdamping nodig zijn. Bomen bieden deze extra verdamping door het vocht dat ze via hun wortels uit de bodem trekken en via de bladeren afgeven aan de lucht. Een object in de schaduw van een boom kan daarom koeler zijn dan in de schaduw van een kunstmatig object. Schattingen voor de grootte van dit verschil variëren tussen de 1 tot 5 graden Celsius en 10 graden Celsius.

Plaats een boom overigens niet pal voor de unit, of omgekeerd, om de luchtstroom niet te verstoren. Een geblokkeerde luchtstroom heeft namelijk wel een aantoonbaar en negatief, effect op de efficiëntie. 

In een onderzoek uit 2020 werd gekeken naar het effect van objecten van een meter hoog die voor en naast de buitenunit werden geplaatst op afstanden van 10 tot 100 centimeter. Objecten die 10 centimeter voor de unit geplaatst werden en daarmee de luchtstroom verstoorden, verlaagden de koelcapaciteit met 46 procent en de COP met 56 procent. Objecten op een afstand groter dan 50 centimeter en objecten aan de zijkant geplaatst hadden geen effect.