Een SolarFreezer als residentiële power to heat-oplossing

24.09.2021 Jan de Wit

Een SolarFreezer als residentiële power to heat-oplossing
©SolarFreezer

Binnenkort zal Duurzaam Verwarmd, de grootste vakbeurs voor duurzame klimaattechnieken in de Benelux, weer plaatsvinden. 28 tot en met 30 september zullen de belangrijkste spelers uit de HVAC-sector bij elkaar komen om elkaars innovaties te bewonderen. Een van de exposanten is SolarFreezer en zijn general manager, Jacques Mathijsen, zal op de beurs een seminar geven, Warmte365 kreeg alvast een preview.

De SolarFreezer is een systeem waarmee aardgas op een duurzame manier vervangen kan worden en een mooie combinatie zonne- en warmte-energie, oftewel power to heat. Door thermische collectoren te plaatsen onder zonnepanelen verzamelt het systeem de thermische energie van de zonnepanelen en de omgeving. Deze energie wordt deels gebruikt voor het maken van warm tapwater en het verwarmen van de woning met een warmtepomp.

De rest van de thermische energie wordt gebruikt om een grote bufferzak met water te verwarmen. De bufferzak wordt in de kruipruimte geplaatst. Wanneer de thermische panelen op het dak minder energie kunnen leveren dan gevraagd, dan kan de warmtepomp energie onttrekken uit de bufferzak.

“Je gebruikt de bufferzak dus om op te laden, zodat de warmtepomp ook ’s nachts en in de koude wintermaanden – als de zon nauwelijks schijnt, op de bufferzak kan draaien”, aldus Mathijsen. “Ons systeem kan overal worden toegepast, ook bij appartementen en kantoren. Het enige wat je nodig hebt, is een kruipruimte ergens in het huis of gebouw.”

De voorwaarden en voordelen
Hoewel een kruipruimte de enige ruimtelijk eis is voor een SolarFreezer, zijn er ook drie andere voorwaarden noodzakelijk voor de toepassing, zo legt Mathijsen uit. “Goede isolatie en ventilatie, en een lage temperatuur verwarming. De RC-waarde van de woning moet minimaal 4 zijn. Dat zijn wel drie harde voorwaarden, zeker voor oudere woningen.”

Op het moment dat de woning aan deze voorwaarden voldoet, kan het warmtepompsysteem met thermische energieopslag van SolarFreezer dienen als een energiezuinig, stil en circulair bronsysteem voor een water-waterwarmtepomp. “Wij geloven echt in de mogelijkheden van de water-waterwarmtepomp”, stelt Mathijsen.

“Water kan een factor vierduizend meer energie bieden dan lucht en het heeft tot 25 procent minder energie nodig in vergelijking met een luchtwarmtepomp. Het systeem wordt geladen door de thermische collectoren achter zonnepanelen en ontladen door de warmtepomp, waardoor je minder energie van buiten nodig hebt. Energieverbruik is al heel belangrijk, maar dat wordt nog veel belangrijker. Daarnaast is het een volledig stil systeem omdat je geen buitenunit nodig hebt.”

Ontlasten in plaats van belasten
Een SolarFreezer biedt volgens Mathijsen ook een aantrekkelijke mate van vrijheid wanneer iemand een warmtesysteem wil installeren. “Voor een bodemenergiesysteem moet je minimaal 100 tot 150 meter in de grond boren, doordat wij met een bufferzak in de kruipruimte werken, is ons systeem eenvoudiger te installeren en eventueel te verwijderen. Daardoor heb je geen vergunning nodig.”

Voor een bodemenergiesysteem is een grondboring nodig en daarvoor geldt sinds 2013 een meldingsplicht voor en in sommige gemeente zelfs een vergunning, om de gemeente ervan te verzekeren dat er geen bodemverstoringen met leidingen zullen plaatsvinden. “Een kruipruimte is van de bewoner zelf, dus je kunt er alles zelf bepalen, onafhankelijk van overheidsinstellingen.”

Daarnaast, zo vertelt Mathijsen, kijkt SolarFreezer naar een mogelijke uitbreiding van het systeem samen met GEP. “We kijken naar de mogelijkheid om de bufferzak door een betonput te vervangen, dan kun je namelijk ook regenwater opvangen.” In onze samenwerking met GEP is dat – naast energie besparen – een belangrijke focus: het besparen van watergebruik.

“Een betonput zorgt voor een rustigere belasting van het rioleringsstelsel, bij hevige neerslag kan dit veel schelen. Water krijgt zo de tijd om rustig en geleidelijk in de grond te infiltreren, in plaats van dat al het water zo snel mogelijk moet worden afgevoerd, zoals nu het geval is.” Voor Mathijsen een belangrijk aspect om te beginnen met besparen en om met zijn SolarFreezer systemen te ontlasten, in plaats van te belasten met nieuwe innovaties.