Eerst vaccineren, dan isoleren?

01.02.2021 Joyce Beuken

Eerst vaccineren, dan isoleren?

Een onverwachts gevolg van de coronacrisis: isolatiemateriaal is veel duurder dan een jaar geleden. Hoe kan dat? En is de prijsstijging dusdanig hoog dat men misschien maar beter kan wachten met het verduurzamen van een woning? We zochten het uit.

Doordat we minder rijden en vliegen wordt er minder kerosine geproduceerd, wat resulteert in een afname van het benzeen MDI, wat we nodig hebben voor PIR en PUR.

Concreet zou dit betekenen dat je 1000 euro meer betaalt voor het isoleren van een middelgroot huis, in vergelijking met een zomer geleden. Ook ziet het ernaar uit dat de prijsstijging nog een tijdje doorzet. De komende maanden zouden de kosten nog 10 tot 15% blijven stijgen.

Alternatief

Is het nog wel de moeite waard om nu te isoleren? Of is het tactischer om te wachten tot het virus te gronde gaat en de prijzen weer zakken? Met de huidige stijging lijkt het niet nodig om te wachten. De prijzen zijn in het verleden hoger geweest. De piek vond plaats in 2017. Dit had destijds te maken met productieproblemen en onverwachts onderhoudt, waardoor fabrieken tot stilstand kwamen. Ook vond er in 2016 een grote explosie plaats bij een fabriek in Duitsland waardoor het tekort begon op te lopen.

Naast dat de prijzen dus (nog) geen hoogtepunt hebben bereikt, is het ook snel aantrekkelijk om te investeren in isolering. De terugverdientijd van isolatiemateriaal is relatief laag. Spouwmuurisolatie is het meest rendabel en heeft gemiddeld een terugverdientijd van drie jaar. Bij dakisolatie is de gemiddelde terugverdientijd vijf tot zeven jaar.

Uitwijken naar alternatief

Volgens oud RVO-adviseur Wido van Heemstra is er voor de meeste isolatieleveranciers geen man over boord, mits je een bedrijf runt dat niet alleen afhankelijk is van materialen die gebruikmaken van MDI. “Er zijn genoeg alternatieven op de markt. Zo kan er uitgeweken worden naar isolatiefolie of houtvezel. Het ene materiaal vult het tekort aan het andere materiaal weer op."

Hoewel er voldoende MDI-loze oplossingen bestaan, is het afhankelijk van je situatie in hoeverre je zonder PIR en PUR aan de slag kunt. “Bij na-isolatie ligt het aanbod bijvoorbeeld anders. Bij een te dunne spouwmuur kun je geen glaswol inspuiten. Je bent in een dergelijke situatie sneller afhankelijk van PUR." Soms heb je volgens Van Heemstra dus geen keus en zul je vrede moeten hebben met het prijskaartje. Gelukkig hoef je van de prijs dus nog niet wakker te liggen.

Kerosine te vervuilend

In een tijdperk waarin we niet afhankelijk willen zijn van brandstoffen die uitstoot met zich meebrengen, is het wellicht überhaupt geen goed idee om te investeren in een bijproduct van een zeer vervuilend goedje. Momenteel neemt de productie van kerosine rap af door corona, maar het is  ook te verwachten dat we met de jaren sowies steeds minder van deze brandstof nodig hebben.

De komende jaren wordt er in ieder geval volop geïnvesteerd in een duurzaam alternatief voor het te pas en te onpas pakken van het vliegtuig. Naast een vliegbelasting die de belastende manier van reizen minder populair moet maken, wordt het openbaar vervoer voor lange afstandsreizen aantrekkelijker gemaakt. De vliegmaatschappijen hebben dus geen goud in handen. Dat  PIR en PUR met kerosine mee het graf in verdwijnen, is niet ondenkbaar.