Eerste kas zonder gas failliet

12.09.2022 Simone Tresoor

Eerste kas zonder gas failliet

In 2006 was orchideeënkweker Maurice van der Hoorn een voorloper met zijn duurzame kas, maar door de gestegen energieprijzen is zijn bedrijf nu failliet verklaard. Van der Hoorn wilde de groenste kweker van het Groene Hart worden en ging volledig van het gas af en over naar elektriciteit. “Dat is precies hoe de overheid zou willen dat iedereen het doet. Maar nu heeft juist dat geleid tot mijn faillissement. Het is heel zuur, ik word eigenlijk gestraft voor mijn goede inzet”, schrijft het Algemeen Dagblad.

Elektriciteit is inmiddels vijf keer duurder dan toen Van der Hoorn begon. Ook gas is duurder, maar dat valt in het niet met de prijsstijgingen van elektriciteit. Dat heeft te maken met de heffingen die hij erover aan de overheid moet betalen.

40 procent van de telers in de problemen
Maurice van der Hoorn is lang niet de enige glastuinbouwer in Nederland die financieel in de problemen komt, stelt Roger Abbenhuijs, communicatiespecialist bij Glastuinbouw Nederland. “Inmiddels is bijna de helft, zo’n veertig procent, van de telers in zwaar weer terechtgekomen.”

Naast de gas- en energieprijzen krijgen telers ook te maken met het wegvallen van een subsidie, legt Abbenhuijs uit. “Glastuinbouwers die verduurzamen krijgen normaal de SDE-subsidie, maar die subsidie is gekoppeld aan de gasprijzen en verdampt door die stijgende prijzen. Daardoor vallen projecten stil en lopen de telers belangrijk geld mis.”

Winterstop
Ook zijn er veel telers die nog niet compleet stoppen, maar wel deze winter overslaan. In die tijd gebruiken de kassen veel meer energie. Deze telers hopen dat de energieprijzen daarna wat gestabiliseerd zijn en dat ze relatief normaal door kunnen gaan.

De faillissementen, prijsverhogingen en bedrijven die een seizoen overslaan, hebben een grote impact op iedereen in de branche. Ze zouden kunnen zorgen voor een structurele beschadiging van de hele sector.