Eerste uitwerking beleidsprogramma Klimaat en Energie dit voorjaar

14.02.2022 Nicolien van Loon

Eerste uitwerking beleidsprogramma Klimaat en Energie dit voorjaar

Dit voorjaar presenteert de Nederlandse regering de eerste uitwerking van het beleidsprogramma Klimaat en Energie. Het plan is ambitieus, in 2050 wil men bij de nul uitkomen als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen. Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, deelde vrijdag de voorlopige planning van de uitwerking van het beleidsprogramma.

Opgenomen in het plan zijn onder andere stimulering van hybride warmtepompen (150.000 stuks per jaar), een nationaal isolatieprogramma, het sneller bereiken van een isolatienorm voor huurwoningen, maatschappelijk vastgoed verduurzamen, de energieprestatie-eisen van nieuwbouw in industrie vastleggen, aanpassingen in de energiebelasting (verbreden grondslagen en tariefstructuur minder degressief maken) en een aanscherping van de CO2-heffing voor de industrie.

Grote plannen
“Nederland is een welvarend land dat in de transitie naar een groene economie tot de kopgroep in Europa kan en wil behoren,” schrijft Jetten in de brief. Het plan is zaken groter aan te pakken. “Van de manier waarop we onze energie opwekken tot de manier waarop we onze huizen verwarmen. Van hoe we reizen tot hoe onze industrie werkt. Van de manier waarop we bouwen tot de manier waarop we ons eten bereiden. We willen daarbij meer oog hebben voor slim gebruik van grondstoffen en de gezondheid van dieren en de natuur. We maken groenere keuzes aantrekkelijker. We maken wijken aardgasvrij en leveren duurzame warmte aan woningen.” 

Ook wordt het aanbod van hernieuwbare energiebronnen gestimuleerd, door in te zetten op extra wind op zee, zon-op-dak, aardwarmte, groen gas en aquathermie. Tegelijkertijd wordt de productie en import van waterstof opgeschaald.

De vervuiler betaalt
De minister wil graag iedereen bij het plan betrekken: “De Klimaat- en Energieparagraaf in het Coalitieakkoord is ambitieus. Realisatie van de doelen zal alleen slagen met de inzet van vele partijen: burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Het kabinet wil er daarom voor zorgen dat iedereen mee kan doen, dat de vervuiler betaalt en dat niemand achterblijft.”

Verplicht
“De groene omslag van ons land is een grote opgave die van ons allen iets vraagt, maar wel een opgave die wij moeten en kunnen klaren. Wij zijn het volgende generaties verplicht om een klimaatneutraal, fossielvrij en circulair Nederland over te dragen,” aldus de minister.