En we bengen door....

20.04.2021 | Column William van Driel

En we bengen door....
BENG

Sinds januari 2021 kunnen we er in de ontwerp-, ontwikkel- bouw- en installatiesector niet meer omheen: de NTA8800. Maar wat betekent dit voor een fabrikant van lucht/lucht - en lucht/waterwarmtepompen en hoe kunnen wij de krachten bundelen met de hiervoor genoemde partijen of hoe kunnen we ze helpen?

Zoals inmiddels bekend wordt de energieprestatie uitgedrukt met 3 indicatoren, te weten:

BENG 1: De energiebehoefte van het gebouw.

BENG 2: Het primair fossiele energiegebruik.

BENG 3: Het aandeel hernieuwbare energie.

BENG 2 en 3 zijn communicerende vaten

Wat we de afgelopen drie maanden hebben gemerkt, is dat deze partijen, in een eerder stadium van het ontwerpproces, nauwer met elkaar (moeten gaan) samenwerken en dat BENG 2 en 3  communicerende vaten zijn. Hoe meer fossiele energie verbruikt wordt, hoe meer hernieuwbare energie er weer nodig is om de bouweis te behalen. Gunstige opwekkingsrendementen zijn daarom erg belangrijk.

De gelijkwaardigheidsverklaringen van KIWA spelen hier dan ook een grote rol in. Alle warmtepompen worden met dezelfde methodiek getest en dat zorgt ervoor dat er met één maat gemeten wordt. De ontwikkeling van warmtepompen staat niet stil en zo zie je dat er elke test weer betere resultaten uit komen, zo ook bij ons. De rapporten van de KIWA-metingen zijn overigens te vinden en te downloaden in de BCRG.

Te lange leidingtracés leiden tot verlies

Naast het feit dat de testresultaten van KIWA erg belangrijk zijn, speelt er nog een belangrijke factor mee en dat is de positie van de warmtepomp. En nee... dan heb ik het niet direct over het buitendeel en de geluidsfactor, maar dan heb ik het over het binnendeel. Leidingtracés van bijvoorbeeld warm tapwater lopend van het binnendeel naar de badkamer moeten niet te lang zijn aangezien dit tot een verlies leidt. De lengte wordt gewogen in het uiteindelijke resultaat. Ook op dit vlak helpen we en werken we graag samen met de betreffende adviseurs, architecten, aannemers,  projectontwikkelaars, installateurs enzovoort om tot een optimale toepassing van de warmtepomp te komen.

Uiteraard helpen we ook graag mee met het vinden van de juiste positie voor het buitendeel en de regelgeving die daaraan vasthangt per 1 april jl. maar daar wil ik in een volgende column verder op in gaan. 

William van DrielPanasonic Heating & Cooling SolutionsLucht/waterwarmtepompwarmtepomp

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Nationaal Congres Bodemenergie 2022

7 juli 2022
09:00 - 17:00
Utrecht Science Park

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu