20.04.2021 | Column William van Driel
Sinds januari 2021 kunnen we er in de ontwerp-, ontwikkel- bouw- en installatiesector niet meer omheen: de NTA8800. Maar wat betekent dit voor een fabrikant van lucht/lucht - en lucht/waterwarmtepompen en hoe kunnen wij de krachten bundelen met de hiervoor genoemde partijen of hoe kunnen we ze helpen?
Zoals inmiddels bekend wordt de energieprestatie uitgedrukt met 3 indicatoren, te weten:
BENG 1: De energiebehoefte van het gebouw.
BENG 2: Het primair fossiele energiegebruik.
BENG 3: Het aandeel hernieuwbare energie.
BENG 2 en 3 zijn communicerende vaten
Wat we de afgelopen drie maanden hebben gemerkt, is dat deze partijen, in een eerder stadium van het ontwerpproces, nauwer met elkaar (moeten gaan) samenwerken en dat BENG 2 en 3 communicerende vaten zijn. Hoe meer fossiele energie verbruikt wordt, hoe meer hernieuwbare energie er weer nodig is om de bouweis te behalen. Gunstige opwekkingsrendementen zijn daarom erg belangrijk.
De gelijkwaardigheidsverklaringen van KIWA spelen hier dan ook een grote rol in. Alle warmtepompen worden met dezelfde methodiek getest en dat zorgt ervoor dat er met één maat gemeten wordt. De ontwikkeling van warmtepompen staat niet stil en zo zie je dat er elke test weer betere resultaten uit komen, zo ook bij ons. De rapporten van de KIWA-metingen zijn overigens te vinden en te downloaden in de BCRG.
Te lange leidingtracés leiden tot verlies
Naast het feit dat de testresultaten van KIWA erg belangrijk zijn, speelt er nog een belangrijke factor mee en dat is de positie van de warmtepomp. En nee... dan heb ik het niet direct over het buitendeel en de geluidsfactor, maar dan heb ik het over het binnendeel. Leidingtracés van bijvoorbeeld warm tapwater lopend van het binnendeel naar de badkamer moeten niet te lang zijn aangezien dit tot een verlies leidt. De lengte wordt gewogen in het uiteindelijke resultaat. Ook op dit vlak helpen we en werken we graag samen met de betreffende adviseurs, architecten, aannemers, projectontwikkelaars, installateurs enzovoort om tot een optimale toepassing van de warmtepomp te komen.
Uiteraard helpen we ook graag mee met het vinden van de juiste positie voor het buitendeel en de regelgeving die daaraan vasthangt per 1 april jl. maar daar wil ik in een volgende column verder op in gaan.
Verdeling tweede openstelling SDE++ 2021 bekend
Berlijn vraagt industrie 500.000 warmtepompen per jaar te produceren
District cooling, het diepzeewaterkoelingproject Curaçao
Duitse Uniper vraagt staatsteun aan vanwege verlaagde Russiche gaslevering
Energielabel C voor kantoren, van dwang naar realiteit
Warmtenetten moeten volgens Jetten van privaat naar publiek eigendom
Gasunie officieel aangewezen om Nederlands waterstofnetwerk aan te gaan leggen
Panasonic Hybrid Air: een energiezuinige cv-ketel en airco combinatie
Grundfos informatiesessies warmtenetten 5 - 8 juli
Nieuwbouwproject in Ubbergen voorzien van Aquarea warmtepompen
Panasonic lanceert innovatieve Aquarea EcoFleX met nanoe™X
Panasonic levert Aquarea All-in-One compact bij Green Village in Delft
Branchevereniging Bodemenergie
NVDE
Gebruikersplatform Bodemenergie