Eneco nieuwe partner in groene waterstof consortium NortH2

31.03.2022 Jan de Wit

Eneco nieuwe partner in groene waterstof consortium NortH2
©Eneco

Eneco zal als investment partner toetreden tot het consortium NortH2. De stap is onderdeel van het One Planet Plan, dat stelt dat Eneco klimaatneutraal wil zijn in 2035. Onderdeel van het plan is het uitfaseren van aardgas bij klanten en bij elektriciteits- en warmteproductie, dat kan in de toekomst met groene waterstof vanuit NorthH2. Een “belangrijke stap”, aldus CEO As Tempelman, mogelijk ter waarde van honderden miljoenen euro’s.

NortH2 wil een stevige bijdrage leveren aan een integrale waterstofketen van windenergie op zee en de productie en opslag van groene waterstof. De waterstof wordt gemaakt voor industriële sectoren die moeilijk kunnen elektrificeren, of waar waterstof een noodzakelijke grondstof vormt.

NortH2 wil in 2030 tot 4 gigawatt aan electrolysers en bijpassende capaciteit aan wind op zee realiseren. Op projectbasis zorgt dit voor een vermindering van het gebruik van aardgas met ongeveer 1,5 miljard kubieke meter per jaar.

Afhankelijk van de toepassing, zorgt de groene waterstof voor een vermindering van uitstoot 2,9 tot 3,6 megaton CO2 per jaar. NortH2 wil verder doorgroeien naar een productie van 1 miljoen ton groene waterstof per jaar in 2040.

NortH2 heeft onlangs de tweede fase van de haalbaarheidsstudie afgesloten, die toont dat een geïntegreerde aanpak – van windparken op zee, productie, opslag en distributie tot uiteindelijk het gebruik van de groene waterstof – technisch en economisch uitvoerbaar is. Nu moet de overheid nog het juiste beleidskader creëren.

Investering in NortH2 is onder voorwaarden
Voor Eneco zou het om een investering gaan van enkele honderden miljoenen euro’s. Maar dan wil het bedrijf wel dat er aan enkele belangrijke beleidscondities wordt voldaan “om een concrete investeringsbeslissing te kunnen nemen”.

Hiervoor wil Eneco een uitrolpad zien van gecombineerde tenders voor ‘wind voor waterstofproductie’ met voldoende schaal, dat het realiseren van aanlandingslocaties en infrastructuur voor stroom van windparken sneller kan en dat er een snelle beleidsconcretisering rondom waterstof komt vanuit het kabinet.

”Naast grootschalige elektrificatie gaan we investeren in de productie en levering van groene waterstof om dit doel te realiseren. Onze participatie in NorthH2 is een belangrijke stap, met dit project hebben we de kans om samen met onze consortiumpartners de groene waterstofproductie in Nederland snel op te schalen”, zegt Tempelman.

Eneco wil uiteindelijk een groene waterstofportfolio van 1,5 tot 2 gigawatt. Ongeveer de helft van de projecten richt zich op productie van groene waterstof voor industriële klanten. De andere helft richt zich op groene waterstof voor andere sectoren, zoals de gebouwde omgeving.