Eneco wil met klanten klimaatneutraal zijn in 2035

15.06.2021 Jan de Wit

Eneco wil met klanten klimaatneutraal zijn in 2035

De energiemaatschappij wil dat in 2035 de eigen activiteiten en de geleverde energie aan klanten klimaatneutraal zijn. Eneco presenteerde daarvoor vandaag zijn One Planet plan met concrete acties, duidelijke investeringskeuzes en meetbare doelstellingen.

Eneco haalt in zijn argumentatie de klimaatwetenschappers van de VN aan die erop wijzen dat de 1,5 graad opwarming al in 2040 worden overschreden in het huidige tempo. Daarnaast stelde het Internationale Energie Agentschap dat de elektriciteitssector in de ontwikkelde economieën al in 2035 geen CO2 meer zouden moeten uitstoten.

Om zijn bijdrage hieraan te leveren wil Eneco zijn gascentrales ombouwen of sluiten en stoppen met de verkoop van losse gasgestookte CV ketels, uiterlijk per 2025. Voor klanten wordt er gekeken naar betaalbare oplossingen.

Aardgasgestookte woningen en gebouwen worden verduurzaamt door woningisolatie, (hybride) warmtepompen en warmtenetten. De uitrol van duurzame warmte moet eveneens worden versneld met innovatie en investeringen in duurzame bronnen zoals geothermie, aquathermie, elektrode boilers, warmte-koude opslag, groen gas en groene waterstof.

2035
De reductie van emissies gaat niet alleen over Eneco’s eigen activiteiten, maar ook over de energie die wordt geleverd aan klanten. Door klanten te helpen met oplossingen die financieel aantrekkelijk zijn om te verduurzamen en wil het bedrijf hun energierekening betaalbaar houden.

As Tempelman, CEO van Eneco, ziet het One Planet plan als een nieuw hoofdstuk is in de geschiedenis van het bedrijf. “Het is ambitieus én spannend. Er zijn onzekerheden en wellicht zullen we de precieze uitvoering af en toe moeten bijstellen, maar de ambitie is onveranderlijk: klimaatneutraal in 2035.”

Eneco en zijn klanten stoten nu wereldwijd in totaal 13,9 megaton CO2 uit. Hiervan wordt circa 10 procent door de eigen operationele activiteiten uitgestoten. De verwachting is dat in 2035 nog tijdelijk 0,9 megaton C02 emissie moet worden gecompenseerd.