Energie-uitwisselingsnet zonder warmtebuffer een succes

08.12.2021 Simone Tresoor

Energie-uitwisselingsnet zonder warmtebuffer een succes
©ECW

Een potplantenexporteur, zwembad met sporthal en kindcentrum in Aalsmeer gebruiken naar volle tevredenheid een deel van de beschikbare restwarmte van het nabijgelegen datacenter. Daarmee zijn ze volledig aardgasvrij. De gemeente stond aan de start van dit energie-uitwisselingsproject, aldus het Expertise Centrum Warmte.

De drie gebouwen gebruiken de restwarmte van het nabijgelegen datacenter NorthC. Het datacenter krijgt in ruil voor de restwarmte koude terug en bespaart daarmee op elektriciteitsgebruik voor koeling. Het datacenter heeft veel meer restwarmte beschikbaar (in totaal 4 megawatt) en levert deze in de toekomst mogelijk ook aan andere partijen.

'Ons zwembad was toch aan renovatie toe'
Adviseur Energietransitie Richard van Leeuwen van de gemeente Aalsmeer legt uit hoe de samenwerking tot stand kwam. “De energieleverancier van het datacentrum wist dat ons zwembad aan renovatie toe was en vroeg of het gebruik van restwarmte interessant zou zijn. We hebben dat laten uitzoeken door een energieadviesbureau. Er bleek veel meer beschikbare restwarmte te zijn dan het sportcentrum nodig had en daarom gingen we op zoek naar nog meer mogelijke warmtevragers.”

Vanwege de hoge kosten voor het leggen van de transportbuizen moesten nieuwe warmtevragers wel uit de buurt van het datacenter komen. Van Leeuwen: “Daarom zijn we in gesprek gegaan met het toen nog te realiseren Integraal kindcentrum Triade en potplantexporteur Fertiplant. We wisten dat er nieuwbouw moest komen voor de school en dat Fertiplant wilde uitbreiden.”

Een dure warmtebuffer ontbreekt
Uniek aan dit project is het ontbreken van een dure warmtebuffer. De warmte-afnemers zijn 24 uur per dag afhankelijk van het warmteaanbod van het datacenter. Dit maakte goede afspraken met alle partijen noodzakelijk. In de zomer kunnen Triade en Fertiplant ook koelen met hun warmtepompen. Daarbij wordt de vrijkomende warmte op het net gezet. Sportcentrum De Waterlelie gebruikt deze warmte bijvoorbeeld voor het tapwater van de douches en het op temperatuur houden van het binnenzwembad.

Voor het project is een businesscase gemaakt, waarin de deelnemer met het grootste profijt de zwaarste lasten draagt. Van Leeuwen: “We hebben deze businesscase inclusief tegenvallers heel transparant met elkaar besproken. Zo hebben we besproken hoe het moet als het datacentrum op een gegeven moment stopt of de gemeente het zwembad sluit.”

450.000 euro subsidie
De deelnemers besloten voor een terugverdientijd van tussen de zeven en elf jaar te gaan met de mogelijkheid om ook andere partijen te laten aansluiten. “Voor elk van de deelnemers was de berekende terugverdientijd immers anders”, legt Van Leeuwen uit. “Als één van de partijen stopt, moeten de overige partijen naar een oplossing zoeken.”

Het project kreeg van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 450.000 euro vanuit de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie subsidie.