Energieslurpend zwembad springt in het diepe

05.08.2021 Simone Tresoor

Energieslurpend zwembad springt in het diepe

Bij een zwembad met een wildwaterbaan denk je waarschijnlijk niet meteen dat ze van het aardgas af en aan de warmtepomp zullen gaan. Toch sprong Bosbad Putten in het diepe en zijn ze nu grotendeels van het gas af met behulp van een hoge temperatuur-warmtepomp van Linthorst Techniek.

Toen het Bosbad ging uitbreiden en er een wildwaterbaan zou komen, bleek dat dit een enorme toename in energieverbruik zou betekenen. Het zwembad voelde zich daardoor genoodzaakt om van het gas af te stappen. De uitbreiding betekende namelijk dat het gasverbruik van 360.000 m3 naar 700.000 m3 per jaar zou gaan. Het bad mag niet meer CO2 uitstoten dan hun vergunning toelaat. Deze grens zou door de uitbreiding worden overschreden, waardoor ze voor een uitdaging kwamen te staan. Verduurzamen was de enige optie.

Aardgasverbruik naar slechts 12.000 m3
Samen met Linthorst Techniek kwam het zwembad uiteindelijk uit bij energievoorziening via warmte uit de bodem en de lucht, door middel van een open bronsysteem, een droge koeler en een hoge temperatuur-warmtepomp. En met resultaat! Inmiddels is het zwembad zo goed als aardgasvrij. Ze hebben nog een kleine boiler op aardgas om de doucheleidingen op 70 graden te kunnen spoelen. Dit doen ze twee keer per week in verband met hun wettelijke verplichting om legionella te voorkomen.

Inclusief het woonhuis en het restaurant op het terrein is het gasverbruik nu nog maar zo’n 12.000 m3. Wel verbruiken ze door de warmtepomp iets meer stroom dan eerder, maar het rendement van de warmtepomp is zelfs hoger dan vooraf voorgespiegeld door Linthorst. Het bad is zeer tevreden over de behaalde resultaten. Eerder werkte het Bosbad al met biogas, maar dat gaf bij lange na niet deze resultaten. Momenteel denkt het zwembad na over de aanschaf van PV, maar met een jaarlijkse stroombehoefte van 2,5 miljoen kilowattuur, is er nogal wat nodig.

Coefficiënt of performance tussen 3 en 4
De Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie-regeling van Rijksdienst van Ondernemend Nederland stelde Linthorst Techniek eerder al in staat om aan te tonen dat de hoge temperatuur-warmtepomp werkt. Het bedrijf haalde voor deze proef onder meer een wijk in Leiden en een hotel in Utrecht van het gas. De gepatenteerde technologie is in staat cv-water op hoge temperatuur te maken met een relatief  hoog rendement met een Coefficient of performance tussen 3 en 4.