Essent verhoogt prijzen met 25 tot 30 procent per 1 juli

01.06.2022 Kenneth Nwosu

Essent verhoogt prijzen met 25 tot 30 procent per 1 juli
©Essent

Essent kondigde gisteren een verhoging aan van de variabele tarieven van 25 tot 30 procent. Dat kan een stijging betekenen van 25 tot 90 euro per maand, afhankelijk van het type huis, de grootte en het energieverbruik. Dat is 49 euro gemiddeld per maand. Zo bericht de NOS.

Het kabinet mag dan wel geen problemen voorzien met dichtdraaien van de gaskraan door Gazprom, Nederlandse huishoudens gaan dit wel voelen. Inkopers en leveranciers van energie houden rekening met nog verder stijgende prijzen en berekenen dit nu door aan hun klanten. 

Energie nog duurder
Sinds januari waren de kosten op de energierekening al gemiddeld 20 euro gestegen bij Essent. Vattenfall en Eneco hebben nog niet bekendgemaakt welke wijzigingen zij zullen doorvoeren in de prijs. Eneco geeft aan nog bezig te zijn met de inkoop.

Milieu Centraal berekent dat energieprijzen voor alleenstaanden met gemiddeld 38 procent zullen stijgen en die voor meerpersoonshuishoudens met gemiddeld 33 procent. Prijsvergelijker Gaslicht.com verwacht verdere stijgingen voor huishoudens met een bestaand variabel tarief terwijl tarieven voor nieuwe contracten nog veel hoger zullen liggen. Het verbruik van het afgelopen jaar is namelijk al ingekocht voor de hoge stijging van de prijs in de tweede helft van vorig jaar. 

Sinds die stijgingen is de inkoopprijs vijf maal hoger dan tijdens de coronaperiode. De gasprijs steeg tot een piek boven de 120 euro na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Deze prijs daalde vorige week weer tot het vooroorlogse niveau. Essent houdt echter rekening met hogere prijzen door de spanningen rond de oorlog. Spanningen die zich recent dus uitten in het dichtdraaien van de gaskraan door Gazprom omdat GasTerra weigerde te betalen in roebels. 

Onzekerheid
Langetermijncontracten afsluiten zal steeds minder als optie worden aangeboden. De energiebedrijven besparen hiermee op kosten voor het afkopen van het risico op tussentijdse prijsstijgingen. In plaats daarvan zal vaker alleen de keuze voor een variabel tarief gegeven worden met daarbij behorende hogere tarieven. 

Het Nibud maakt zich zorgen om de nieuwe prijsstijgingen. Veel mensen konden de energierekening begin dit jaar al niet meer betalen volgens de organisatie. Lage inkomens zouden 10 tot 15 procent van het inkomen kwijt zijn aan energie. Hoop wordt dat ook gevestigd op aanvullende maatregelen van het kabinet, naast de bestaande btw-verlaging en eenmalige uitkering van 800 euro aan huishoudens met een laag inkomen.