EU wil aardgas als groene financieringsbron: 'Wetenschappelijke schande'

04.11.2021 Joyce Beuken

EU wil aardgas als groene financieringsbron:

In Brussel circuleert een voorstel om zowel kernenergie als aardgas toe te voegen aan de lijst van groene financieringsbronnen van de Europese Unie. Het document is door campagnevoerders bestempeld als een "wetenschappelijke schande", omdat het de geloofwaardigheid van de EU op het gebied van groene financiering zou aantasten.

Het zogenaamde non-paper, dat EURACTIV in handen kreeg, bevat gedetailleerde technische criteria waaraan gas moet voldoen om in aanmerking te komen als tijdelijke activiteit in het kader van de EU-regels inzake duurzame financiering.

Conceptdocument
Om als duurzame investering in aanmerking te komen, mogen gasgestookte elektriciteitscentrales of warmtekrachtkoppelingsinstallaties niet meer dan 100 gram CO2-equivalent per kilowattuur uitstoten, aldus het conceptdocument.

Dit komt in het kielzog van verklaringen van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die zei dat de uitvoerende macht van de EU binnenkort voorstellen over gas en kernenergie zou indienen als onderdeel van het groenefinancieringsregelboek van het blok.

Stabiele bronnen
"We hebben meer hernieuwbare energie nodig. Ze zijn goedkoper, koolstofvrij en van eigen bodem", schreef Von der Leyen op Twitter na een EU-topontmoeting twee weken geleden, waar de leiders debatteerden over het antwoord van het blok op de stijgende energieprijzen.

"We hebben ook een stabiele bron nodig, kernenergie, en tijdens de overgang, gas. Daarom zullen we met ons groeperingsvoorstel komen", voegde ze eraan toe.

Om de bezwaren van de critici weg te nemen, bevat het document aanvullende criteria voor gascentrales om in aanmerking te komen als "overgangsactiviteit", evenals  een zogenoemde uitdovingsclausule (tot 31 december 2030) voor de ingebruikname van nieuwe centrales.

Afwijzen
Actievoerders hekelden deze criteria als "radicaal zwakker" dan eerdere plannen van de Europese Commissie. "Het zou ernstige schade toebrengen aan de EU-agenda voor duurzame financiering en de EU Green Deal. De Commissie moet dit voorstel resoluut afwijzen en alle lidstaten moeten zich ertegen verzetten", zei Henry Eviston, woordvoerder duurzame financiën bij het Europese beleidsbureau van het WWF.

Wat kernenergie betreft, bouwt het non-paper voort op de aanbevelingen van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de EU, dat in een verslag van juli concludeerde dat kernenergie veilig is en daarom in aanmerking komt voor een groen label in het kader van de taxonomie.