Europees hout: geen oplossing voor de gascrisis, wel een strategische reserve

19.08.2022 Kenneth Nwosu

Europees hout: geen oplossing voor de gascrisis, wel een strategische reserve
©Dronemagic

Kan hout uitkomst bieden voor de dreigende gascrisis in Europa? Hoeveel energie kunnen de Europese bossen leveren en hoeveel bomen kunnen ze missen?

De Wageningen University & Research (WUR) onderzocht de potentie van het hout uit Europese bossen als strategische reserve. 

Door de bomen
De Europese bossen groeien. Jaarlijks met netto iets meer dan 800 miljoen kubieke meter. De jaarlijkse oogst heeft een omvang van zo’n 500 miljoen kubieke meter, voornamelijk bestemd voor de productie van meubelen en papier en industrieel rondhout voor de bouw. Dergelijke groeicijfers hebben ervoor gezorgd dat er een groeiende houtvoorraad is van 26 miljard kubieke meter. De grootste voorraad sinds de Middeleeuwen, aldus professor Gert-Jan Nabuurs.

Een deel van de jaarlijkse oogst betreft niet-commercieel brandhout, geproduceerd door de kleinere particuliere boseigenaren voor eigen gebruik of de lokale markt. Ongeveer 120 miljoen kubieke meter afkomstig van zo'n 20 miljoen kleine particuliere boseigenaren die ongeveer 40 procent van de de Europese bossen bezitten. Ongeveer veertig miljoen huishoudens zijn afhankelijk van dit hout voor directe verwarming. 

Hogere oogst
Met de krapte op de energiemarkt zullen boeren meer hout oogsten, maar of dit 30 miljoen is of 100 miljoen ton, dat is nog onbekend. 100 miljoen ton zou in ieder geval mogelijk zijn zonder ten koste te gaan van de duurzaamheidsvereisten van nationale wetten en bepaalde certificeringsregelingen zoals FSC.

Daarmee is er nog geen oplossing gevonden voor de gascrisis. De diversiteit van de energiemarkt, de verschillende soorten grondstoffen die gebruikt worden voor warmte en de grote behoefte aan energie vragen om meer. Zo’n 10 tot 12 procent van het totale energieverbruik zou volgens de WUR gedekt kunnen worden met hout uit de Europese bossen. 

Deze bossen vormen daarmee een ’strategische reserve’, zonder dat hiervoor volledige bossen gekapt hoeven te worden.