Europese Commissie wil energiecrisis bestrijden met prijsplafond van 200 euro per megawattuur

08.09.2022 Nina Groot

Europese Commissie wil energiecrisis bestrijden met prijsplafond van 200 euro per megawattuur

De Europese Commissie heeft een aantal verstrekkende voorstellen bedacht om de crisis op de gas- en elektriciteitsmarkt in te dammen. De maatregelen zijn bedoeld om de energievraag in de Europese Unie te verminderen en huishoudens en bedrijven te compenseren voor astronomische energierekeningen, aldus de NOS.

De Europese Commissie wil onder meer de prijs van duurzame elektriciteit, opgewekt door bronnen als wind en zon, aan banden leggen. Producenten van deze elektriciteit profiteren, vaak tegen lage kosten, van de huidige hoge energieprijzen. Volgens Reuters eist de Europese Commissie een ‘verdienplafond’ van 200 euro per megawattuur voor deze bedrijven. Het vrijgekomen geld moet naar kwetsbare huishoudens en bedrijven gaan.

Lees ook: Europese Commissie overweegt gasprijsplafond en ontkoppeling gas- en stroomprijs

Als de Europese Commissie haar zin krijgt, zullen ook bedrijven in de olie-, gas- en kolensector een 'solidariteitsbijdrage' moeten betalen. Volgens de Europese Commissie maken ze zeer grote winsten omdat de energieprijzen momenteel erg hoog oplopen. De Europese Commissie heeft ook voorstellen gedaan om EU-lidstaten ​​minder elektriciteit te laten verbruiken, vooral tijdens piekuren. Reuters schrijft dat landen hun consumptie elke maand met 10 procent moeten verminderen in vergelijking met dezelfde periode in de afgelopen vijf jaar.

Lees ook: Energieprijzen fors gedaald sinds aangekondigde noodinterventie

Daarnaast is de Europese Commissie voorstander van een prijsplafond voor Russisch gas. Den Haag is over het algemeen geen voorstander van prijsplafonds, maar bronnen zeggen dat er een uitzondering is voor Russisch gas, aangezien duidelijk wordt dat Rusland geen betrouwbare handelspartner is. Deze maatregel wordt beschouwd als een sanctie tegen de Russische president Vladimir Poetin.

Hij noemde het prijsplafond "dom" en dreigt de gasvoorziening vanuit Rusland volledig af te sluiten als het Europese plan doorgaat. Het voorstel van de Europese Commissie wordt vrijdag besproken door de Europese ministers van Energie. Als ze akkoord gaan, moet de commissie het plan omzetten in een wetsvoorstel.