FINEO-glas: ideaal voor monumentale panden

12.08.2021 Simone Tresoor

FINEO-glas: ideaal voor monumentale panden
AGC Nederland Groothandel

Stel: je hebt een mooi historisch huis en je wilt gaan isoleren. Wat doe je dan met het glas in je mooie oude kozijnen of erker? Driedubbel glas is hier natuurlijk geen optie. Het antwoord is simpel: dan bel je met AGC Nederland Groothandel en vraag je naar Product Manager Vincent Hulleman. Hun FINEO-glas kan namelijk met oude woningen doen wat ‘gewoon’ glas niet kan.

FINEO-glas evenaart namelijk de thermische prestaties van driedubbele beglazing, maar is maar liefst drie tot vier keer dunner. Ideaal dus voor oudere huizen. Dankzij de unieke vacuümtechnologie combineert FINEO maximale isolatie met een bijzonder aangenaam woon- en leefcomfort.

Het glas is 7,7mm dik en presteert net zo goed als glas van 44mm
Hulleman: “We maken inderdaad glas van 7,7mm dik dat net zo goed isoleert als triple-glas van 44mm dik. Het heeft, met een minieme glasdikte, een uitzonderlijk thermisch en akoestisch comfort. Bij de geringe sponningen van een ouder huis is het een perfecte oplossing. Je hoeft bijvoorbeeld niet een heel kozijn of draairaam te vervangen en dat scheelt aanzienlijk in de portemonnee.”

Buiten de eerder genoemde voordelen heeft het glas een optimale lichttransmissie. Het is heel helder en laat 15 procent meer licht binnen. Het oogt als HR++-glas met het grote verschil dat FINEO geen vulling heeft zoals HR. Het is gebouwd op massa en de ruit is compleet vacuüm getrokken. Dit heeft tot gevolg dat het glas een geluidsreductie van 34 decibel haalt, waar het bij gewoon isolatie-glas 27 decibel is. Het maakt het product uitermate geschikt voor wat drukkere omgevingen zoals een binnenstad.

De universiteitsbibliotheek in Utrecht vroeg isolatie en stilte
“De U-waarde is met 0,7 beter dan HR++ en blijft ook gedurende de hele levensduur hetzelfde omdat de microspouw luchtledig is. Dankzij de vacuümtechnologie heeft FINEO een uitzonderlijk lange levensduur van minimaal 30 jaar en een garantie van maar liefst 15 jaar”, aldus Hulleman.

 “We hebben een paar prachtige projecten gedaan waar FINEO echt zijn meerwaarde heeft bewezen. Zo zit het in de 2.500 ruiten van de bibliotheek van de Universiteit Utrecht. Daar was de wens: goede isolatie en stilte. Dat paste FINEO als een handschoen. Momenteel zijn wij bezig met 5.000 ruiten in houten en stalen kozijnen te vervangen in de Genthallen van Amsterdam”, vertelt Hulleman. 

Ook een oplossing voor ramen op de zuidkant
De ontwikkeling staat niet stil. Zo wordt er inmiddels getest op brandwerende ramen en wordt de isolatiewaarde verbetert naar 0,4 W/(m2.K). Ook verkopen ze inmiddels FINEO Solar Control, het jongere broertje van het standaard FINEO-glas. Dit glas is ideaal voor ramen op de zuidkant, want door de dubbele coating wordt de toetreding van zonnewarmte beperkt.

Ook fijn om te weten: het vacuümglas wordt enkel opgebouwd uit milieuvriendelijke, loodvrije en 100 procent recyclebare materialen. Meer nog, op het einde van z’n levenscyclus kan het glas integraal opnieuw verwerkt worden tot de grondstof voor nieuw glas. FINEO wordt bovendien geproduceerd in België en dat houdt de leveringstijden lekker kort.