FlexTherm Eco slaat stroom op als warmte dankzij zout

16.07.2021 | Innovatie Joyce Beuken

FlexTherm Eco slaat stroom op als warmte dankzij zout

In 2019 lanceerde Flamco de FlexTherm Eco, om vervolgens direct in de prijzen te vallen. Jeroen van Halem, training development manager van Flamco legt uit waarom de compacte warmteopslag zo in de smaak valt.

“Vanaf het begin af aan was er interesse in het product”, vertelt Van Halem over de innovatie waarmee het team in 2019 de innovation award won op de vakbeurs Duurzaam Verwarmd. Bijna alle groothandelaren waarmee Flamco samenwerkt hebben de FlexTherm Eco opgenomen in het assortiment.

Nu de wet- en regelgeving inzet op vermindering van CO2-uitstoot, is de toepassing van het apparaat alsmaar aantrekkelijker aan het worden in zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Ook  corporaties hebben inmiddels interesse getoond in dit product. Bovendien maakt FlexTherm Eco het mogelijk om te laden en te ontladen zonder dat de gelijktijdigheid een rol speelt, in tegenstelling tot bij zonne-energie het geval is.

Phase Changing Material
FlexTherm Eco zet elektriciteit om in warmte en slaat dit op met behulp van een zogenaamd zout, Phase Change Material. Dit materiaal reageert op de verandering van temperatuur door te smelten of te kristalliseren en zo energie op te nemen of af te geven.

Dit speciale zout wordt via een elektrische spiraal of warmwater aanvoer verwarmd wordt tot 70 °C. Bij deze temperatuur is het zout volledig vloeibaar. Zodra er vraag is naar warm tapwater, begint het zout te kristalliseren en geeft het de vrijgekomen warmte af aan het water. Deze warmte-energie wordt overgedragen aan de met water gevulde warmtewisselaars die warm (tap-)water genereren.

Van Halem: “Door het gebruik van zout kun je met een kleiner formaat veel meer energie opslaan. Hierdoor is het systeem vooral in trek in appartementengebouwen, maar ook bij duurzame bouw en in recreatieparken. De prijs per vierkante meter van een woning is vandaag de dag hoger dan ooit. Dat maakt de zeer compacte en stille FlexTherm Eco een interessante oplossing. Je maakt bovendien optimaal gebruik van de zonne-energie die je ‘s avonds als warmte kunt gebruiken, waar je zowel stroom als warmte van wint.”

Opslag in trek
Elektriciteit opgewekt met zonnepanelen kan nu nog teruggegeven worden aan het net. Maar door de afbouw van de salderingsregeling wordt de opslag van stroom steeds belangrijker ten opzichte van teruglevering.

In tegenstelling tot de opslag van energie in accu’s, loopt de werking van de FlexTherm Eco niet terug. Het apparaat kan zelfs 40.000 runs op- en ontladen aan. Bij een gemiddeld gezinsverbruik is dat zo’n veertig jaar. Tevens is er vanwege het ontbreken van bewegende delen geen jaarlijks verplicht onderhoud nodig.

Vloerverwarming
De FlexTherm Eco kan gebruikt worden voor het verwarmen van tapwater, maar het apparaat is ook inzetbaar voor de verwarming van een woning. Let wel dat het water een wat lage temperatuur heeft. Middels bijvoorbeeld vloerverwarming kan het benut worden om het huis op temperatuur te houden. 

Meer informatie over de FlexTherm Eco is te vinden op deze website. Bezoek de stand van Flamco Group op de vakbeurs Duurzaam Verwarmd 2021 van 28 t/m 30 september.

flamcoflextherm ecozoutopslagduurzame warmteduurzaam verwarmdinnovatie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Event: RES-congres ‘Werken aan onze toekomst’

2 november 2022
10:00 - 17:00
congrescentrum NBC

RES

Lees verder

Seminar: ‘Toepassing WKO-installatie op campussen, kantorenparken en bedrijventerreinen’

3 november 2022
13:00 - 17:30
Technische Universiteit Delft

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Kennisevent Twinleidingen, 10 november 2022

Logo Stichting Warmtenetwerk
10 november 2022
van 13.30 tot 17.30 uur
Van der Valk Hotel Tiel, Laan van Westroijen 10

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu