Flinke prijsstijging isolatiemateriaal

02.04.2021 Jan de Wit

Flinke prijsstijging isolatiemateriaal

De prijzen van bouwmaterialen, waaronder ook isolatiemateriaal, zijn sinds eind 2020 tot 30 procent gestegen, dat meldt Livios. De bouwsite baseert zich op maandelijkse prijslijsten, de Mercuriale van bouwmaterialen genaamd, en ziet het tekort aan basisgrondstoffen als belangrijkste oorzaak.

Hoewel prijsstijgingen van bouwmaterialen niet ongebruikelijk zijn, blijft die stijging meestal beperkt tot 5-15 procent. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, verklaart tegenover Livios dat de prijzen voor PIR- en PUR-isolatieproducten sinds september vorig jaar bijna met een derde zijn gestegen. Een prijsstijging van 31 procent om precies te zijn. Volgens De Mûelenaere zit dit zowel de (ver)bouwers als de gehele sector in de weg.

Het grootste probleem ligt in het tekort aan het basisproduct MDI, noodzakelijk voor de productie van polymeer. Tegelijkertijd stijgt de vraag en worden leveringen bemoeilijkt door problemen in de transportmiddelen. “Het is bijna niet te geloven dat al die negatieve factoren in zo’n korte tijd samenkomen”, laat Hugo Myncke, voorzitter van IVP Coatings, weten aan Livios. “We doen ons uiterste best om te blijven produceren en de prijsstijgingen te beperken.”