G2 Energy vervangt chemicaliën bij zonthermie door water

14.06.2021 Joyce Beuken

G2 Energy vervangt chemicaliën bij zonthermie door water

Zonnepanelen, warmtepompen en zonthermie zijn dé uitkomsten voor wie duurzaam wilt wonen. Maar nóg efficiënter is het combineren van natuurlijke krachten. En dat is nu net wat G2 Energy wil gaan doen, zegt accountmanager Kees Molenaar. 

G2 Energy specialiseert zich in de combinatie van zonne-energie en warmteopwekking. Het bedrijf maakt als enige in Europa gebruik van een drainback-systeem met behulp van water. Waar andere partijen een chemisch middel als glycol inzetten voor hun systeem, kiest G2 Energy bewust voor de meest natuurlijk optie: water.

Bevriezen en koken
Molenaar vertelt met welke risico’s dit te maken heeft. “Glycol kan bijvoorbeeld aan de kook raken met alle nadelen van dien. Stel, je hebt het jaar rond 100 gigajoule nodig, omdat het benodigde vermogen voor het behalen van de warmtevraag gebaseerd is op data op de warmste dag, zit je daar de rest van het jaar onder.

Maar als het benodigde vermogen gebaseerd zou zijn op een kouder moment, zou je systeem op de warmste dag aan de kook kunnen raken.” De systemen van G2 Energy schakelen automatisch uit op het moment dat de warmtevraag is ingevuld, waardoor het water niet te warm kan worden.

Zonneparken observeren
Er is mede daarom gekozen voor een watergevoed systeem. Maar ook dit is niet geheel risicovrij. Molenaar: “Een van de risico’s bij een systeem op water is bevriezing. G2 Energy borgt dat gevaar echter in hun systeem.”

Het bedrijf vergaart zijn kennis vanuit de praktijk. G2 Energy heeft twee zonneparken bij freesiakwekerijen gerealiseerd: een in Heerhugowaard, een in Nibbixwoud. “De data van deze zonneparken worden geanalyseerd, omdat we willen leren bij welke temperaturen welk rendement kan worden behaald.”

Lees ook 'Zonnewarmte zonder subsidie is onhaalbaar' over de freesiakwekerij in Nibbixwoud

Zonverwachting
De door G2 Energy ontwikkelde velden zijn opgedeeld in delen. Molenaar: “We verzamelen een hoop ruwe data, gebaseerd op een compleet systeem, zoals het aantal zonuren, de zonintensiteit en de buitentemperatuur. We hebben software laten bouwen die deze ruwe data binnenhaalt en verwerkt.

Zo weten we straks precies in welk gebied we hoeveel warmte kunnen opwekken. Als we dan op een nieuwe plek komen, kunnen we aan de hand van de weersomstandigheden en ligging ten opzichte van de zon bepalen hoeveel warmte we kunnen verwachten.”