G40-gemeenten pleitten voor meer wijkgericht maatwerk

12.11.2021 Jan de Wit

G40-gemeenten pleitten voor meer wijkgericht maatwerk
©Hollandse Hoogte

De G4 en G40-gemeenten, Woonbond en Aedes pleiten in een brief aan de Tweede Kamer voor een wijkgerichte aanpak op maat om woningen te isoleren en te verwarmen met alternatieven voor aardgas. Daarbij zeggen ze dat het belangrijk is dat alle bewoners kunnen meedoen en dat serieus werk wordt gemaakt van bewonersparticipatie en zeggenschap over de aanpak van hun wijk.

Meer inzetten voor wijkgericht maatwerk is volgens de briefondertekenaars noodzakelijk om de klimaatambities in beeld te houden, kansen te benutten, als bijvoorbeeld gasnetten aan vervanging toe zijn en om de woonlasten van bewoners binnen de perken te houden.

Daarvoor pleiten de organisatie voor huurders Woonbond, de branchevereniging van woningcorporaties Aedes en de 44 grootste gemeenten in Nederland. De organisaties wijzen erop dat op dit moment de financiële middelen en beleidsinstrumenten ontbreken om échte stappen te maken.

“De hoge gasprijzen van dit moment tonen aan hoe kwetsbaar huishoudens in slecht geïsoleerde woningen zijn. Het kabinet heeft onlangs maatregelen aangekondigd om de nood iets te verzachten. Wat echt nodig is, is een structurele aanpak om minder afhankelijk te worden van aardgas”, aldus Karin Dekker, voorzitter themagroep Duurzaamheid van de G40-gemeenten.

De organisaties richten zich tot de Tweede Kamer voor de begrotingsbehandeling van het onderwerp wonen op 15 november en tot de formerende partijen.