G40: “Zonder extra geld niet van het gas”

02.02.2021 Simone Tresoor

G40: “Zonder extra geld niet van het gas”

Veertig middelgrote gemeenten zoals Eindhoven, Alkmaar, Amersfoort, Tilburg en Maastricht, verenigt in stedennetwerk G40, geven aan dat het ze zonder extra geld en bevoegdheden niet lukt om tot 2030 genoeg wijken van het aardgas af te halen en met een duurzamere bron te verwarmen, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Ongeveer de helft van de 1,5 miljoen woningen die voor 2030 van het gas af moeten zijn staan in de G40-gemeenten. Deze zijn bang dat ze zich niet kunnen houden aan de afspraken in het Klimaatakkoord en uiten hun zorg. In een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer maken de gemeenten een vergelijking met de decentralisatie van de zorg. “Ook deze gaf een forse taak aan onze organisaties, met veel te weinig middelen voor een goede uitvoering”, aldus de gemeenten.

Jaarlijks 600 miljoen extra

De steden verwijzen naar een rapport van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB), waarin werd becijferd dat klimaatbeleid de gemeentelijke diensten jaarlijks 600 miljoen euro extra kost. “Het verduurzamen van de energievraag in de gebouwde omgeving is een substantiële nieuwe taak die gemeenten er niet zomaar bij kunnen nemen”, stellen ze. Warmte365 schreef vorige week al dat het bij nieuwbouw een stuk eenvoudiger gaat.

Hogere vergoeding en meer bevoegdheid

Overheden moeten samen een duidelijke en gezamenlijke boodschap uitdragen en los van een betere communicatie en een hogere vergoeding voor alle kosten, bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur, pleiten de gemeenten voor meer bevoegdheden. Gemeenten missen nu de wettelijke bevoegdheid om, wanneer dat in het kader van het algemeen maatschappelijk belang nodig is, een wijk van aardgas af te kunnen halen en dat laatste wordt gezien als een voorwaarde voor het realiseren van betaalbare verduurzaming van de warmtevraag.