Gaat biomassacentrale in Meppel over de kop?

26.05.2021 Simone Tresoor

Gaat biomassacentrale in Meppel over de kop?

Voortschrijdend inzicht, maar dan wel een hele dure: tien jaar geleden leek de biomassacentrale voor de verwarming van 400 woningen middels een warmtenet nog een goed idee. Inmiddels is MeppelEnergie ingehaald door de tijd en het hoofdpijndossier van de gemeente en de netbeheerder geworden, meldt RTV Drenthe.

Directeur Eddy Veenstra van netbeheerder Rendo zoekt samen met de gemeente naar een structurele oplossing. Zij zijn samen eigenaar van het zwaar verliesdraaiende warmtenet in de Meppelse nieuwbouwwijk. Vorig jaar alleen al kostte het project Rendo 300.000 euro. Het warmtenet blijkt veel te duur in gebruik en dus duurder dan verwarmen met aardgas. Aangezien dat verschil volgens het ‘Niet-Meer-Dan-Anders’-principe niet mag worden doorberekend aan de bewoners krijgt de netbeheerder de rekening gepresenteerd.

Eerste warmtenet in Drenthe
Destijds was het het eerste warmtenet in Drenthe. In de tussentijd zijn de ontwikkelingen verdergegaan en wordt er heel anders tegen stoken met hout als biomassa aangekeken. "Mensen gaan liever voor een andere oplossing en we zien dat bewoners die een kavel kopen bijvoorbeeld voor een warmtepomp kiezen. Het zou alleen rendabel kunnen worden als er een logische warmtebron zou zijn, zoals een grote fabriek met restwarmte", vervolgt Veenstra.

Faillissement is een optie
Veenstra wil voorstellen dat de netbeheerder, gemeente Meppel, het bedrijf dat eigenaar is van de centrale en de provincie samen een deel van het verlies dragen. “Er is nu eenmaal voor dit plan gekozen en we hebben verantwoordelijkheid. De warmtevoorziening mag nooit in gevaar komen. Rendo doet honderden projecten en soms lukt er een niet. Dat is inherent aan ondernemen. Een optie is het faillissement van MeppelEnergie. Dan moet er wel iets anders voor terugkomen."