Gaat de IJssel Zutphen verwarmen?

29.08.2022 Simone Tresoor

Gaat de IJssel Zutphen verwarmen?

In de IJssel ligt een groot potentieel voor de duurzame verwarming van de nabijgelegen steden. In Zutphen wordt met een modulaire aanpak gewerkt aan een warmtenet met thermische energie uit oppervlaktewater uit de rivier, schrijft Firan op de website van Stichting Warmtenetwerk.

De buurt Helbergen in de Waterwijk is volgens de gemeente een voorbeeldwijk voor de ontwikkeling van een duurzaam warmtenet voor Zutphen. De wijk ligt zo’n zeshonderd meter van de IJssel én midden in Zutphen. De gemeente Zutphen, woningcorporatie Woonbedrijf ieder1, energiecoöperatie ZutphenEnergie en Firan maken samen met partners plannen om ruim 700 woningen in de buurt  aan te sluiten op een warmtenet dat gebruik maakt van thermische energie uit het oppervlaktewater van de IJssel.

710 woningen en 5 utiliteitsgebouwen
Met een warmtepomp en warmte-koude-installatie kan warmte uit het oppervlaktewater van de IJssel naar de juiste temperatuur worden gebracht voor de verwarming van de bestaande bouw in Helbergen. Een modulair warmtesysteem en een distributienet zorgen dan voor de verwarming van zo’n 550 corporatiewoningen, ruim 160 particuliere woningen en vijf utiliteitsgebouwen.

Het modulaire warmtesysteem van Firan maakt in eerste instantie gebruik van een centraal wijkproductiestation met een hybride installatie met collectieve waterwarmtepomp en gasgestookte ketels (om piekbelastingen op te vangen en als back-up).

10.000 woningen op termijn
De modulaire aanpak zorgt dat de warmteoplossing in Helbergen efficiënt is uit te breiden naar andere wijken. Naar verwachting kan een groot deel van de 10.000 woningen in het midden van Zutphen op termijn duurzaam en aardgasvrij worden verwarmd dankzij het oppervlaktewater van de IJssel. Het open warmtenet met onafhankelijk netbeheer maakt het mogelijk om ook andere bronnen, leveranciers en gebruikers toe te voegen.

De provincie Gelderland heeft een subsidie toegekend vanuit de Gelderse Proeftuin voor aardgasvrije wijken. Met de bijdrage werkt de gemeente samen met de partners én de bewoners de plannen voor het warmtenet verder uit.