Gasunie investeert 7 miljard in infrastructuur duurzame energie

08.03.2021 Simone Tresoor

Gasunie investeert 7 miljard in infrastructuur duurzame energie

Gasunie zal de komende jaren haar infrastructuur aanpassen en hierin maar liefst 7 miljard euro investeren, meldt het bedrijf in het jaarverslag dat onlangs is gepubliceerd.

Er liggen ambitieuze plannen klaar om tot 2030 van het huidige gas-infrastructuurbedrijf naar een duurzame energie­infrastructuuronderneming te transformeren. De aandacht zal naast aardgastransport in toenemende mate liggen op het transport van groen gas, waterstof, CO2 en warmte.

Energietransport van de toekomst

Door samen te werken en partijen te verbinden aan haar infrastructuur faciliteert Gasunie de markt en samenleving om de ambitieuze klimaatdoelen van Nederland, Duitsland en de Europese Unie mede te realiseren. Hiervoor moet het bedrijf voor de markt uit investeren om klaar te zijn voor het energietransport van de toekomst.

Het duurt nog ettelijke decennia voordat de rol van aardgas in Noordwest-Europa is uitgespeeld. “In 2030 heeft Nederland nog altijd 75% van de huidige jaarlijkse aardgasbehoefte en in 2022 sluit de NAM de gaskraan van het Groningenveld. Dan moeten we zorgen dat we voldoende buitenlands gas in ons net kunnen ontvangen en in de regio kunnen opslaan, ook hier investeren wij in”, zegt Han Fennema, CEO van Gasunie.

1,5 miljard voor de hydrogen backbone

Maar liefst 1,5 miljard euro wordt geïnvesteerd in het meest ambitieuze project van Gasunie: de hydrogen backbone, de ontwikkeling van een nationaal transportnet voor waterstof. Voor dit net gebruikt het bedrijf bestaande gasleidingen die vrijkomen door de dalende aardgasvraag. De backbone kan er al in 2026 liggen waardoor Nederland en Noord-Duitsland de Europese hoofdrol kunnen krijgen in de wereldwijde waterstofmarkt. Hierdoor kunnen grote industriële centra straks van het aardgas af en aansluiten op installaties waar blauwe en groene waterstof gemaakt wordt.

Het eigen aandeel in benodigde investeringen begroot het bedrijf op dit moment op een totaalbedrag van € 7 miljard, verdeeld over de periode 2021 tot en met 2030. Dat is bijna net zo’n groot bedrag als de totale waarde van de huidige activa. Gasunie zal ook grote bedragen gaan lenen, bijvoorbeeld door de uitgifte van groene obligaties.”