Geen winnaar test Consumentenbond: ‘Perfecte pomp voor elk huis bestaat niet’

04.01.2021 Joyce Beuken

Geen winnaar test Consumentenbond: ‘Perfecte pomp voor elk huis bestaat niet’

Waar een test normaal een ranglijst tot gevolg heeft, was dit bij een onderzoek van zes populaire warmtepompen ditmaal niet het geval. De reden? Geen enkele pomp is perfect voor elke situatie, zo schrijft het AD.

Samen met zes andere organisaties, waaronder Vereniging Eigen Huis, testte de Consumentenbond verschillende warmtepompen. Nu blijkt dat geen enkele pomp als winnaar kan worden uitgeroepen. Volgens de onderzoekende partijen is het essentieel om advies op maat te krijgen over de voor- en nadelen van ieder apparaat, zodat voor de juiste situatie de juiste module kan worden aangeschaft.

Tot 600 euro besparing

Zo hebben slecht geïsoleerde huizen geen baat bij een elektrische warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan in veel gevallen een hap nemen uit de energierekening. Hybride warmtepompen zijn een combinatie van een elektrische pomp en een HR-ketel. Deze systemen kunnen een besparing opleveren van 200 tot 600 euro per jaar, zo bleek uit de test.  

Geen winnaar

Bij de test werden onder meer systemen van Nefit Bosch, Daikin en Vaillant op de proef gesteld. De duurste pomp die getest werd, de Bosch Compress, bleek uit de test wel de stilste. Deze pomp heeft wel het zwaarste prijskaartje: voor de geruisloze pomp moet 7575 euro worden geïnvesteerd. De Consumentenbond benadrukt echter dat dit geen winnaar is. ‘Welke warmtepomp voor jou het beste is, hangt af van je woning en stookgedrag. Ook het geluid en de mogelijkheden om de buitenunit te plaatsen spelen een rol’, stelt de organisatie. 

Op de website van de Consumentenbond vind je het volledige testrapport.