Geit in de tuin: Rob Kleinlugtenbelt van IF

24.02.2022 Simone Tresoor

Geit in de tuin: Rob Kleinlugtenbelt van IF

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen. Dit werd een gevleugelde uitdrukking die betekent: een bijzondere persoonlijke interesse waar je tijdens professioneel contact niet zo snel achter komt. In deze rubriek vragen wij mensen met een functie in de duurzaamheidswereld wat hun geit in de tuin is!

Wie: Rob Kleinlugtenbelt

Wat: Adviseur duurzame energie

Waar: IF

Kleinlugtenbelt zit eigenlijk zijn hele werkzame leven al in de duurzaamheid. Na zijn studie werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente en een master in thermodynamica maakte hij eerst een uitstapje naar productontwikkeling van absorptiekoelmachines om in 2009 bij IF aan de slag te gaan.

Bushcraften
“Bij IF zet ik me in voor de transitie van fossiele naar duurzame energie. Op basis van de bovengrondse energievraag en mogelijkheden voor duurzame bronnen en opslagtechnieken ontwikkel ik haalbare, duurzame energieconcepten. Daarbij kijk ik onder anderen naar geothermie,  warmte- en koudeopslag, hogetemperatuuropslag en aquathermie.”

In zijn vrije tijd doet Rob aan bushcraften. Wat? Ja: bushcraften. Dat komt grofweg neer op jezelf in leven kunnen houden in de natuur. Je eigen onderkomen maken, vuur maken zonder lucifers, je eigen keukengerei en visgerei maken met alleen een mes als gereedschap, eetbare bessen, paddenstoelen en kruiden verzamelen en eten zonder dat je jezelf vergiftigd. Rob doet het al sinds 2005 en leeft nog steeds.

Als men de eerste keer meedoet sleept men tassen vol bagage mee
Als student was Kleinlugtenbelt al fan van wandelen en reizen met een tentje. Toen hij een poster bij outdoorwinkel Bever zag hangen met de aankondiging van een cursus bushcraften was zijn nieuwsgierigheid gewekt. Het bushcraft-virus heeft hem daarna nooit meer losgelaten.

Hij geeft er, samen met zijn partner Iris, zelfs cursussen in. Rob: “Mijn partner is coach en wij ontdekten dat haar vakgenoten zeer geïnteresseerd waren in de cursussen. Het is grappig om te zien dat, wanneer men voor de eerste keer meedoet, er hele tassen vol truien, slaapzakken en andere toebehoren worden meegesleept. Als ze voor de tweede keer meedoen is hun bagage al een stuk lichter.”

‘We hielden ons tien dagen in leven met knollen, kruiden en bessen’
“Ik vind het boeiend om heel primitief te leven en te kijken hoe ver ik kan gaan. Vroeger hadden stammen heel veel kennis over de natuur. Hoe overleefden ze? Tegenwoordig staan we veel verder van die natuur af. Bushcraften is een unieke methode om buiten in de natuur lekker bezig te zijn. Daar nemen de diverse taken veel van je tijd. Alles gaat vrij langzaam. Je snijdt zelf je lepel, of je maakt touw, je vlecht een mand van wilgentenen. Dat heeft allemaal tijd nodig. Soms zit je uren aan een boog te werken en kan één verkeerde snede van je mes ervoor zorgen dat je weer van voor af aan moet beginnen.”

“Zo heb ik eens een cursus gedaan in Schotland. We waren met vijf man en moesten drie dagen overleven met alleen een mes, een kookblik en wat vislijn. Geen slaapzak. Geen matje. En vuur maken zonder lucifers. Ik vind dat heerlijk en kom dan met een leeg hoofd thuis. In Zweden heb ik zelfs deelgenomen aan een tiendaagse expeditie. Daar hadden we wel wat voorbereiding thuis voor gedaan om een eigen uitrusting te maken met steentijdtechnologie. We hadden onze eigen potten gebakken en leer gelooid voor kleding. We hadden een kleine voedselvoorraad mee en wilden die aanvullen met vis, maar we hebben geen enkele vis gevangen. Je hebt, door het intensieve werk, echt wel 3.000 calorieën per dag nodig, dus we hebben onszelf in leven gehouden met knollen, kruiden en bessen. Toen was ik, terug in Nederland, wel wat kilo’s lichter.”

Uitlaatklep om het drukke leven even te ontvluchten
Hij vervolgt: “We stoppen er veel tijd in. Onze twee dochters van 10 en 12 gaan ook vaak mee. In de winter doen we aan winterkamperen en in de zomer doen we mee aan cursussen of we organiseren ze zelf. Daar gaat behoorlijk wat voorbereiding in zitten.”

“De populariteit van bushcraften is de laatste jaren toegenomen. Misschien heeft dat iets te maken met tv-programma’s als Expeditie Robinson, Ray Mears of Bear Grylls. We leven een gejaagd leven, voor veel mensen is het bushcraften dan ook een uitlaatklep om hun drukke leven even te ontvluchten. Zonder tv of telefoon en met je longen vol frisse lucht kom je echt tot rust.“

Voor de toekomst heeft hij nog wel een paar bushcraftwensen. Zo zou hij graag een kustsurvival in Engeland doen, naar Lapland in de winter of, als hij de loterij wint, een eigen stuk bos kopen.