Gekke tijden, maar we laten ons niet gek maken

25.01.2022 Rob Harms

Gekke tijden, maar we laten ons niet gek maken

Op het moment dat ik dit schrijf hebben ze in Brussel ‘waarschijnlijk’ het licht gezien: aardgas en kernenergie worden waarschijnlijk aangemerkt als ‘groen’. Lijkt dit dan tóch een houdbare optie weg uit de klimaatproblematiek? Is de hoogste baas Timmermans om? Hij riep toch op om heel Europa vol te bouwen met windmolens en zonneparken? Een Green Deal, van 1.000 (!) miljard euro belastinggeld, roeptoeterde hij met droge ogen in het Europees Parlement.

Inmiddels zijn we er wel achter dat groen worden zonder kernenergie en gas het niet wordt. Laten we hopen dat de kritiek door de mensen die ervoor gestudeerd hebben doordringt tot Brussel. Het eerste signaal is voorzichtig positief te noemen.

Terug naar ons eigen ‘praktijkje’. Wij van Monarch zijn inmiddels voor de tweede keer in tien jaar tijd gedwongen een nieuwe ‘schonere’ vrachtwagen te kopen. Anders mogen we de ‘milieuzones’ niet meer in om, let wel, onze warmtepompen af te leveren zonder een  milieudelict te begaan.

Ook mij doet de techniek verbazen
Ach, we pakken de draad weer op en wel een beetje positief. Bij een warmtepomp van een beetje merk wordt het al beter. Met goede COP-waardes zal de (groene) stroom die de warmtepomp ingaat goed worden benut, ofwel opgewaardeerd tot hoger rendement. Daarnaast blijven we ook veel goed maken in bestaande situaties met gas. De roep naar hybride-systemen wordt steeds luider. Ik ben ervaringsdeskundige en ook mij doet de techniek verbazen. In mijn eigen huis zie ik, terwijl de energiekosten stijgen, besparingen van veertig procent.

De slimme regeling van de leidende lucht/water-warmtepomp (minder dan 35 dBA) laat een kleine supermoderne gaswandketel van 15 kilowatt bijkomen als dit nodig is. Doordat deze terug moduleert naar 1,9 kilowatt zal hij de warmtepomp vloeiend kunnen ondersteunen. De super geïsoleerde zonneboiler met hoog efficiënte solar-regelaar pakt daarnaast ieder zonnestraaltje en zorgt dat er ook daar flink wordt bespaard. Je wordt er toch blij van!

Chip-perikelen leiden ons naar een andere crisis
De subsidiepot is blijkbaar zo groot dat je wel bijna gek moet zijn als je ook niet zo’n move maakt. Nog meer geld uit Den Haag om Nederland snel te vergroenen. Maar het knelt nu wel een ‘beetje’. Want als je al een kanjer van een installateur weet te vinden dan schrik je weer van de chipsperikelen die ons weer in een andere crisis leiden.

Wij horen berichten van levertijden van vier à vijf maanden voor gangbare warmtepompmerken. Dus al zou de warmtepomp de oplossing zijn voor alle klimaatproblematiek, dan zijn deze nieuwe levertijduitdagingen een rem op renovatie- en nieuwbouwprojecten.

Mijn stelling is: zorg voor snelle compensatie aan de Groningers maar koester de gasinfrastructuur die we hebben. Misschien hebben we hem wel harder nodig dan ze in Den Haag denken nu ons stroomnetwerk en de duurzame opwekking scheurtjes vertoont.