Geothermie bij nieuwbouw met heipalen als bodembron

23.09.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Geothermie bij nieuwbouw met heipalen als bodembron

Hoewel geothermische technologie al tientallen jaren bestaat, is deze nog grotendeels in ontwikkeling voor dagelijks gebruik in vastgoed. Dat is aan het veranderen. Door de wereldwijde klimaatcrisis en de veranderende economie zien vastgoedondernemers en duurzaamheidsexperts enorme kansen. Zo ook Innovia GEO, de startup die heipalen hoopt te kunnen benutten voor de winst van geothermie.

De geothermische beweging is wereldwijd op gang gekomen. Proptech startups, ofwel bedrijfjes in de vastgoedtechnologie, concurreren om de beste en goedkoopste vervangers voor fossiele brandstoffen en andere alternatieve energiebronnen te produceren.

Proptech
Een van de proptech-ondernemers die geothermische energie toegankelijker en rendabeler probeert te maken, is Andrew Lee, CEO en medeoprichter van Innovia GEO, een in Toronto gevestigde startup die energie-efficiënte, geothermische verwarmings- en koelsystemen ontwikkelt voor eigenaars, ontwikkelaars en andere belanghebbenden die betrokken zijn bij het ontwerp, de bouw en de exploitatie van gebouwen en huizen.

In samenwerking met de Ryerson University in Toronto is Innovia GEO er bijna klaar voor dat probleem op te lossen. De oplossing: Geo-Piles, bestaande stalen funderingspalen die de geothermische functionaliteit rechtstreeks integreren, waardoor het niet langer nodig is om de apparatuur apart in de grond te boren en te installeren, stelt Lee. Hiermee kunnen bouwers 60 procent van de geothermische energie uit de bestaande fundering halen en hoeven ze slechts 40 procent van de gaten in de grond te boren.

Terugverdientijd halveren
"Onze focus ligt op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen om de kostprijs van het installeren van een schoon en efficiënt geothermisch systeem te drukken, met als doel de belangstelling voor schone en hernieuwbare geothermie te verhogen", zegt Lee over zijn drie jaar oude bedrijf, dat sinds februari een pilootproject heeft lopen in Kitchener Waterloo, een stad ongeveer negentig minuten buiten Toronto.

Afhankelijk van de elektriciteits- en aardgasprijzen in een markt, kunnen de besparingen op energiekosten door geothermische energie 20 tot 60 procent bedragen, in vergelijking met een traditioneel verwarmings- en koelsysteem, aldus Lee. Innovia GEO heeft als doel om de terugverdientijd van geothermische energie terug te brengen van tien jaar naar minder dan vijf jaar.

Twee vliegen de grond in
De basistechnieken om geothermie te kunnen benutten bestaan al tientallen jaren, maar er zijn nog steeds belemmeringen voor een grotere toepassing in de praktijk, aldus Lee. "Veel daarvan heeft te maken met de hoge kosten van het boren en installeren van de geothermische bodemwarmtewisselaars in de grond met behulp van conventionele boormethoden, waarbij plastic buizen 100 tot 250 meter in de grond worden gestoken - een tijdrovend, duur en lastig proces."

Aangezien er bij het slaan van heipalen toch in de bodem wordt gerommeld, kan het hersenspinsel van Lee twee vliegen in één klap slaan. Het systeem moet op 1 juni 2022 volledig operationeel zijn, aldus Liston. Het systeem zal naar verluidt de uitstoot van broeikasgassen met meer dan 40 procent verminderen.

geothermieBodemenergieWarmtebrongrondboor heipalennieuwbouwvastgoed

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Werken met brandbare koudemiddelen

28 oktober 2021
16:00 - 20:00
Ede

NVKL

Lees verder

Event: Kennisevent voor woningcorporaties! Warmtelevering: aansluiten, uitbesteden of zelf doen?

Logo Stichting Warmtenetwerk
2 november 2021
10.30 - 13.00 uur
Online of fysiek in Amsterdam

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Huis en Energie

Logo Huis & Energie
12 november 2021 - 14 november 2021
09:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Huis & Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu