Geothermie Nederland: “We willen relevant zijn voor onze leden”

30.03.2021 Joyce Beuken

Geothermie Nederland: “We willen relevant zijn voor onze leden”

Stichting Platform Geothermie (SPG) en Dutch Association of Geothermal Operators (DAGO) gaan sinds 1 januari samen op in een nieuwe organisatie: Geothermie Nederland. Radboud Vorage is de eerste voorzitter van Geothermie Nederland, tot hij deze week wordt opgevolgd door Hans Bolscher. Radboud Vorage is een doorgewinterde duurzaamheidsexpert, die zijn hart in de agrarische sector heeft liggen. Hij vertelt over de fusie, de rol en de toekomst van Geothermie Nederland, én de noodzaak van betere subsidieregelingen voor duurzame warmte.

Waar is de interesse voor de sector ontstaan?

“Ik kom uit het Zuiden van het land. Mijn opa werkte in de mijnen in Limburg, ik had daar verder niets bijzonders mee. Mijn interesse ging uit naar de groene, agrarische sector. Er is naar mijn mening niks mooiers dan bloemen, planten en voedsel maken met de natuurlijke middelen die de lieve heer ons gegeven heeft.“

“Ik studeerde aan de Universiteit van Wageningen, waar ik meer leerde over processen in de natuur. Tuinbouw is in Nederland een van de meest innovatieve sectoren die we hebben. Op agrarisch gebied doen we het enorm goed. De klimaatgerelateerde nadelen en de hoge prijs van Gronings gas wekten mijn interesse in alternatieven op. Ik werd directeur van een van de eerste gezamenlijke aardwarmteprojecten van Nederland.”

Wat doet Geothermie Nederland precies?

“Geothermie Nederland heeft een brede rol. We zijn een vereniging die zich inzet voor onze leden, net zoals dat ook bij iedere sportclub gebeurt. In het geval van Geothermie Nederland doen we dat door onze leden van informatie te voorzien, actuele kennis te delen, innovatieprojecten op te starten, kwaliteitsstandaarden en industriestandaarden op te stellen, maar ook door sociale activiteiten te organiseren zodat leden elkaar ontmoeten.”

“De sociale activiteiten hebben we in 2020 niet door kunnen laten gaan, maar gelukkig hebben veel andere activiteiten wel doorgang gevonden. De mensen op ons bureau en ook ons bestuur hebben zich snel aangepast. We hebben veel teams-sessies en zoomsessies achter de rug met leden en externe partijen. Bovendien hebben de aardwarmtebronnen van onze leden doorgedraaid. Ook in dit vreemde coronajaar is er veel duurzame warmte geproduceerd en afgeleverd.”

Hoe gaat 2021 eruitzien?

“Er zijn een paar belangrijke uitdagingen dit jaar. Het samengaan van de beide organisaties is er natuurlijk een van. Als je twee voetbalteams bij elkaar brengt moeten die op elkaar ingespeeld worden, dat is bij ons net zo het geval.”

“We hebben een werkprogramma ontwikkeld dat uit verschillende speerpunten bestaat. Zo willen we met name gaan werken aan rendabele projecten, goede wetgeving, de veiligheid en de afzet van duurzame warmte via warmtenetten.

“We delen met elkaar kennis over de combinatie van aardwarmtebronnen en transportnetten, immers in een warmteketen moet de productie van warmte synchroon lopen met de afzet van warmte bij de klanten. Dat vraagt kennis over warmtetechniek en besturing van netten. Ook op het gebied van veilig gebruik van bronnen delen we kennis. Samen met onze leden maken we industriestandaarden voor een duurzaam gebruik van onze bronnen en warmtecentrales. Dus er komt veel techniek bij aardwarmte kijken en daar hebben we in de toekomst mensen voor nodig met gevoel voor techniek. Er zit veel werk in de geothermie sector aan te komen en met onze leden besteden we veel aandacht aan het ontwikkelen van praktijkkennis.”

"Ook op het gebied van communicatie en public affairs hebben we een en ander lopen. Public affairs draait om het gesprek aangaan met overheden en de politiek. In Nederland leven we in een gereguleerd land. De overheid is overal en altijd aanwezig. Zo moet je met de overheid afspraken maken over veiligheid, industriestandaarden en goede wetgeving. Zaken als innovatiesubsidies komen niet vanzelf. Wij als brancheorganisatie spelen hierin een belangrijke, ondersteunende rol. Het aardgas is nog relatief goedkoop, dus we hebben in deze groeifase nog subsidies nodig om onze sector te laten groeien. Zeker voor warmtenetten in de stad, die zijn kostbaar. Er zou een aparte SDE-subsidieregeling moeten komen voor duurzame warmte die helpt bij het overbruggen van de grote aanleginvesteringen. Je ziet dat de huidige SDE-regeling daarin tekort schiet.”

Dit interview heeft begin 2021 plaatsgevonden. Per 1 april kent de organisatie een nieuwe voorzitter. Vorage blijft actief in het bestuur.