Gesloten haven voert prijzen en schaarste zeecontainers verder op

18.08.2021 Simone Tresoor

Gesloten haven voert prijzen en schaarste zeecontainers verder op

Nadat de grote zeecontainerbedrijven Maersk en Hapag Lloyd ons onlangs vertelden dat de schaarste aan zeecontainers eind dit jaar zou moeten zijn opgelost, doemt er een ander onverwacht probleem op aan de Chinese horizon meldt de NOS.

Vanwege een coronabesmetting is een terminal van de Chinese Ningbo-haven tijdelijk gesloten om verdere verspreiding te voorkomen. Ningbo is een van de grootste havens ter wereld. Vorig jaar werden miljoenen containers in de nu gesloten terminal ingeladen.

Prijzen blijven stijgen
Eerst hadden we de coronacrisis, de blokkade van het Suez-kanaal en de sluiting van de Yantian-haven, door alle tegenslagen blijven de zeecontainerprijzen stijgen. De Ningbo-haven is sinds vorige week woensdag deels dicht. “De gevolgen van de sluiting zijn moeilijk te voorspellen, maar het is aanneembaar dat het voor weken vertraging in het uitleveren van goederen gaat zorgen”, verklaart Lesley de Rijcke van logistiekbedrijf Slavenburg en Huyser.

Door de vertragingen stijgen de containerprijzen. Voor de stijging, die begon in mei vorig jaar, kostte zo'n container nog 1400 dollar, inmiddels zit een container van 40 foot op ruim 13.000 dollar. Eerder berichtte Techniek Nederland al dat de installateurs er goed aan doen hun rendement in het oog te houden omdat die kunnen worden beïnvloed door onverwachte prijsstijgingen.