Grootschalige toepassingen van zonthermie voor warmtenetten

08.10.2021 Simone Tresoor

Grootschalige toepassingen van zonthermie voor warmtenetten

Geconcentreerde zonthermie is driemaal zo efficiënt als PV, heeft een temperatuurbereik tot 400 graden Celsius en kan makkelijk geïntegreerd worden in een bestaand warmtesysteem in de industrie en bebouwde omgeving. Kansen voor de energietransitie vertelt Marc Peters, partner bij Darel Group, tijdens zijn seminar op Duurzaam Verwarmd.

Zoals bekend staan de industrie en gebouwde omgeving voor een grote omschakeling. Peters: “We moeten over op groene stroom, maar dit dekt de warmtevraag niet. Een groot deel van de CO2-emissie kan worden bereikt door zonthermie. De systemen zijn in Nederland nog relatief onbekend, maar België kent al een aantal projecten.”

Vlakke plaatcollectoren en parabolische spiegels
Het systeem bestaat uit twee opties die elkaar versterken: vlakke plaatcollectoren en parabolische spiegels. De vlakke plaatcollectoren kunnen water tot 100 graden Celsius verwarmen. Zij hebben een vaste opstelling naar het zuiden. De parabolische spiegels, ook bekend onder de naam Concentrated Solar Thermal, zijn spiegels die meedraaien met de zon. De spiegels kunnen water tot maar liefst 400 graden Celsius verwarmen.

De systemen complementeren elkaar en zorgen voor geconcentreerde zonnewarmte, die op zijn beurt weer kan zorgen voor een hoge warmteproductie. Het is eenvoudig te combineren met andere warmtebronnen zoals bijvoorbeeld warmtepompen of boilers in de industrie.

Opslag boven of onder de grond
Als je warmte in de zomer oogst is het natuurlijk een uitdaging die pas in de winter te gebruiken. De warmte van zonthermie kan bovengronds worden opgeslagen, in warmtebatterijen, of onder de grond, bijvoorbeeld in waterreservoirs. Dit maakt het goed geschikt voor stadsverwarming. Maar ook in de industrie zijn er kansen omdat de warmte goed bruikbaar is in combinatie met bestaande boilers, waarbij er lage -, midden – en hoge temperaturen mogelijk zijn. Voor de bebouwde omgeving zou men in 20 procent van de warmtevraag kunnen voorzien.

Gezien de enorme stijging van de gasprijs zou de warmteprijs van zonthermie wellicht concurrerend kunnen worden, al zal de prijs wel stijgen als de subsidie eraf gaat. Er zijn hier veel variabelen die meespelen zoals de grootte van de installatie en de pachtprijs van het land.

Opslag is de grootste uitdaging
De grootste uitdaging waar zonthermie voor staat is de opslag. In Nederland is de bodem enorm goed beschermd. De regelgeving maakt opslag in de grond een ingewikkeld en tijdrovend proces.

Europa telt inmiddels 120 vlakke plaatprojecten en 5 parabolische spiegelinstallaties in België en Denemarken.

Darel Group faciliteert de energietransitie door organisaties te helpen hun plannen te realiseren die bijdragen aan een schonere wereld. In de zonthermie-waardeketen kunnen zij installaties leveren en het project leiden van warmtelevering tot aan de tevreden eindgebruiker.