Heeft de nieuwe Energiewet invloed op warmte?

09.02.2021 Joyce Beuken

Heeft de nieuwe Energiewet invloed op warmte?

De Energiewet is in aantocht. Deze wet moet korte metten maken met alle onduidelijkheid rondom regelgeving en energie. De Energiewet vervangt onder meer de Warmtewet. Maar ook het feit dat we onze warmte aanzienlijk meer middels (groene) stroom opwekken betekent dat de Energiewet toonaangevend zal moeten zijn voor de toekomst van duurzame warmte. Wat kunnen we verwachten?

De Energiewet wordt een vervanger van drie wetten: de warmtewet, de gaswet en de elektriciteitswet. In de wet zal het met betrekking tot gas voornamelijk draaien om het afsluiten van gasnetten, die steeds minder in de praktijk nodig zullen zijn. Elektriciteit maakt een tegenovergestelde ontwikkeling door. De capaciteit van het stroomnetwerk moet juist omhoog om onder meer de piekbelasting van zonneparken te kunnen doorstaan. Hoe zit het met warmte?

De Energiewet moet duidelijkheid geven over de ontwikkeling van stadswarmtenetten en met name de financiering hiervan. Het ziet er naar uit dat de warmtemarkt veel lokaler en kleinschaliger zal zijn dan de elektriciteitsmarkt of de gasmarkt. In 2018 schreef Jilles van den Beukel, energieanalyst, over het onderwerp: “Dat er één wet komt voor meerdere energietechnologieën is prima, maar laten we oog houden voor de verschillende marktstadia waarin deze technologieën zich bevinden. Een tempel met eenheidsregulering is gedoemd om in te storten.”

Opstopping

Volgens Wido Van Heemstra, voormalig senior adviseur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, zou het kunnen dat de warmtepompen dezelfde opstoppingen veroorzaken als de elektrische auto's en zonnevelden momenteel doen, namelijk door een overbelasting van het lokale net. “Congestieproblematiek van warmtepompen loopt haast parallel aan die van auto's. Elektrische auto's kun je tevens inzetten als oplossing voor de verstopping van het elektrische net. Op dit moment is daar alleen nog geen markt voor geregeld.” In de nieuwe Energiewet is onder meer te lezen dat er meer ruimte moet worden gemaakt voor nieuwe marktinitiatieven.

“Het is het beste om intelligentie aan zo'n pomp toe te voegen.” Van Heemstra is zelf ook eigenaar van zo'n pomp sinds vorig jaar. “Ik kan die van mij dan ook uitschakelen, maar meestal niet langer dan een halve dag. Maar dit is mits slim ingezet wel een manier om kortdurende overbelasting van het elektriciteitsnet te kunnen voorkomen.”

Een intelligente pomp is dus niet alleen duurzamer. Hij draagt ook nog eens een steentje bij aan problematiek waar de elektriciteitswet zich over buigt. Wanneer de Energiewet klaar is voor gebruik is niet bekend. Het is aan het volgende kabinet om het geheel te bewerkstelligen.

Lees hier meer over de Energiewet.