Herziening elektriciteitsmarkt zet streep door geothermische projecten in Mexico

05.03.2021 Joyce Beuken

Herziening elektriciteitsmarkt zet streep door geothermische projecten in Mexico

De door de Mexicaanse Senaat goedgekeurde herziening van de elektriciteitsmarkt maakt in wezen een einde aan investeringen in de ontwikkeling van geothermische en hernieuwbare energie, zo schrijven Mexicaanse journalisten.

De belangrijkste verandering van de herziening van de energiesector is het bevoordelen van de Federale Elektriciteitscommissie (CFE) boven particuliere bedrijven. Buitenlandse investeerders met interesse in geothermie worden hierdoor benadeeld. De exploitant van het elektriciteitsnet, Cenace, zal voorrang moeten geven aan de afname van stroom die door CFE uit waterkrachtcentrales wordt geproduceerd. Daarna volgen kerncentrales, geothermische centrales, centrales met gecombineerde cyclus en thermo-elektrische centrales, en pas daarna zonne- en windenergie die eigendom is van particuliere entiteiten.

Parijsakkoord

Dit wordt gezien als een grote klap voor de broodnodige ontwikkeling van hernieuwbare energie door spelers uit de particuliere sector, die Mexico zouden kunnen helpen om zijn verplichtingen in het kader van het Parijsakkoord na te komen.

Juridische stappen

Hoewel het onduidelijk is wat het daadwerkelijke effect zal zijn op de geothermische sector, zal de nadruk op hydro-elektrische energie en het opleggen van nieuwe contracten aan spelers uit de particuliere sector waarschijnlijk het einde betekenen van investeringen van de particuliere sector in geothermische en hernieuwbare energieprojecten. Er is nu al veel weerstand zichtbaar, wat juridische stappen als gevolg zal gaan hebben, stelt Mexico News Daily.

"Juridische experts en handelsadvocaten hebben gezegd dat het wetsvoorstel in strijd is met de grondwet, de handelsovereenkomst tussen de VS en Mexico en Canada en internationale handelsverdragen. Politici van de oppositie hebben gezworen juridische stappen te ondernemen. Ongerustheid bij investeerders duwde de peso 1,4% omlaag in de ochtendhandel."