Hoe dan?

05.07.2022 Rob Harms

Hoe dan?

Ik mag weer een column schrijven voor Warmte365. En dat op het moment dat Rusland de gaskraan ‘verder’ dichtdraait. En gemeenten moeten stoppen met gas te betrekken van Gazprom. Wie had dat kunnen denken?

Ons bedrijf heeft twee divisies: warmtepompen en gas- en oliebranders. Industriële huurketels die ook op olie kunnen functioneren zijn allemaal gereserveerd of staan stand-by op olie! De opdrachten voor combinatiebranders (zeg gerust oliestook) zijn extreem hoog.

En dan denk ik aan mijn drie kleinkinderen
Die zijn nog geen dertig als de klimaatdoelen van Parijs wel of niet gehaald zijn. Die krijgen met hun generatie heel wat voor de kiezen. Daar moeten we nú op acteren. En dan bedoel ik niet in radicale maatregelen van onwetende politici, maar door het broodnodig op te richten: Outbreak Gas Team (OGT).

Wanneer komt die denktank er? Een team van experts. Vrouwen en mannen die Den Haag gaan helpen dwalingen te voorkomen? 

Want laten we de energietransitie die al is ingezet doorzetten, maar wel met verstand en niet met loze kreten zoals ‘Nederland gasloos’ omdat dat zo lekker bekt. En dat vervolgens vertalen in onnodig dwingende maatregelen zoals Minister de Jonge ze roept. Ten gevolge hiervan zie ik al zoveel desinvesteringen in onze sector.

Wie gaat de uitdaging aan?
Smijten met subsidies? Ik walg ervan! En realiseer dat wij warmtepompen leveren. Dus als ondernemer zou ik dit moeten toejuichen. Nee, laat de markt zijn werk doen. En laten we mensen enthousiast maken voor ons mooie vak en daar waar de problemen het grootst zijn de meeste aandacht op vestigen.

Wie gaat op een constructieve manier de uitdaging aan? Ik ken zoveel mensen met kwaliteiten én gezond verstand die ook de generatie na ons wil behoeden voor wat er nu met desastreuze gevolgen gebeurt. Doe wat! Ga een langetermijnrichting op die werkt. Laat een windfall profit zitten en verlaag de belasting of stimuleer de transitie voor de kleine man met simpele systemen. Bedenk wat!  

Een gratis weersafhankelijke regeling op de cv-ketel
En dan het OGT. Het eerste advies zal een hele simpele meesterzet zijn. Voorzie elk huishouden van een gratis weersafhankelijke regeling op de cv-ketel. Dat levert een gasbesparing van circa 1,4 miljard kuub gas op. Terugverdientijd van een paar weken!

En als het helemaal geen geld mag kosten, vraag dan elk huishouden de thermostaat 3 graden Celsius lager te zetten dan normaal is voor het betreffende huishouden. Dan levert iedereen even veel comfort in, en genieten de slecht geïsoleerde huishoudens financieel het grootste voordeel. En het bespaart de BV Nederland zo’n 2,3 miljard kuub gas.