Hoe gaan we voldoende woningen bouwen en verduurzamen?

09.03.2021 Patrick Jansen

Hoe gaan we voldoende woningen bouwen en verduurzamen?

Het woningtekort is opgelopen tot meer dan 300.000 woningen. Door de grote schaarste stegen prijzen, zowel in de huur- als de koopsector, sterk in grote delen van het land. Wonen dreigt voor velen onbetaalbaar te worden. Vanuit verschillende initiatieven wordt gewerkt aan het vergroten van de woningvoorraad, waaronder de Actieagenda Wonen en Europese Renovation Wave.  Als resultaat hiervan willen we jaarlijks 70.000 tot 100.000 nieuwe woningen bouwen en daarbij ook 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzamen.

De bouw- en installatiebedrijven hebben nu al grote moeite de vraag aan te kunnen. Gezien het aantal studenten in het vakgebied is ook niet te verwachten dat er op korte termijn voldoende vakmensen beschikbaar komen. Om aan de vraag te kunnen voldoen wordt daarom ingezet op een wijze van bouwen met minder faalkosten (tijd) en minder mensen op de bouw.

Modulair en prefab bouwen biedt mogelijkheden voor de inzet van personeel

BIM, modulair en prefab bouwen zijn al jaren een belofte, maar door de huidige omstandigheden worden ze steeds vaker in de praktijk toegepast. Met het inscannen van bestaande gebouwen en het in 3D modelleren van nieuwe gebouwen hebben we steeds vaker de beschikking over een digitaal model. Dat model wordt nu gebruikt om de volledige werkvoorbereiding en logistieke handling te verzorgen. Het digitale model maakt het ook mogelijk om steeds meer systemen geprefabriceerd aan te leveren. Dit helpt ook om de modulaire systemen zodanig in te richten dat hergebruik in de toekomst eenvoudiger wordt. Met de digitale ‘tweelingen van de werkelijkheid’ kunnen we sneller doorontwikkelen omdat we nieuwe iteraties kunnen testen zonder dat we ze daadwerkelijk hoeven te bouwen.

Deze nieuwe manier van werken biedt ook mogelijkheden voor de inzet van personeel. Door modulair en prefab bouwen wordt de assemblage van die systemen op de bouwplaats veel eenvoudiger; vergelijk het bij wijze van spreken met een IKEA-pakket. Niet-technisch personeel kan, zoals nu met magazijnpersoneel gebeurt bij Rensa Verwarming & Ventilatie, ingezet worden voor de assemblage. Daardoor zou ruimte ontstaan bij de technisch onderlegde monteur voor een ‘verschuiving’ naar de werkvoorbereiding, bijvoorbeeld voor het ontwerpen en verbeteren van de digitale modellen.

School huidige techneuten op ICT-gebied

Door creatief bezig te gaan met groepen die nu verder van de arbeidsmarkt staan kunnen we het arbeidspotentieel voor assemblage en montage vergroten. Voor technisch personeel zal het steeds belangrijker worden om te kunnen werken met geautomatiseerde systemen zoals Revit. Dit alles vergt training en scholing. Het is dan belangrijk dat scholen de beschikking krijgen over eenvoudige trainingen om hun studenten bekend te maken met de huidige ICT-mogelijkheden.

De steeds verdere industrialisering van de bouw biedt ons de mogelijkheden aan de bouwopdrachten te voldoen die ons wachten. Belangrijkste randvoorwaarde is het activeren van potentiële arbeidskrachten en de scholing van de huidige techneuten op ICT-gebied. Daarom ook een oproep hier voldoende aandacht voor te hebben.