Hoe besparen we 5 miljard kubieke meter aan Russisch gas?

16.03.2022 Simone Tresoor

Hoe besparen we 5 miljard kubieke meter aan Russisch gas?

Wetenschappers, energie-experts en een groot aantal organisaties deden gisteren een oproep aan het kabinet om een samenwerkingsverband van burgers, bedrijven en overheid te starten om samen evenveel olie en gas te besparen als de totale Russische import, schrijft NU.nl.

De oproep is ondertekend door 20 wetenschappers en energie-experts en door 24 bedrijven en organisaties, waaronder Eneco, Vattenfall, Essent, Greenchoice, Triodos, ASN Bank, MVO Nederland, Natuur & Milieu, Greenpeace, Urgenda en de gemeente Amsterdam.

Miljarden kubieke meters besparen door een aantal maatregelen
Nederland steunt dagelijks de Russische staatskas en dus de oorlogskas. Hiermee doen we de financiële sancties tegen het land teniet. Die afhankelijkheid is voor een groot deel een eigen keuze. We kunnen miljarden kubieke meters besparen door een aantal maatregelen.

Zo kunnen we alleen ruimtes verwarmen waar daadwerkelijk mensen aanwezig zijn en kunnen we benzine- en dieselgebruik verminderen door een vaste thuiswerkdag in te voeren en door het openbaar vervoer en de fiets te stimuleren.

Economisch en politiek megaproject
"Het is belangrijk om hier een economisch en politiek megaproject van te maken", zegt beleidsexpert Pieter Pauw van de Frankfurt School, Universiteit Utrecht en denktank Clingendael. "Als we onze afhankelijkheid van Russisch gas en olie slim afbouwen, helpt dit Oekraïne, de eigen portemonnee, de economie én het klimaat." Hij vindt dat iedereen erbij betrokken moet worden en dat er wekelijkse persconferenties nodig zijn om de voortgang te bespreken.

"Met de huidige prijzen zijn we een dief van onze eigen portemonnee", zegt econoom Rens van Tilburg van de Universiteit Utrecht. "Zeker ook omdat de spanningen met Rusland lang kunnen duren en zo de prijzen dus lang hoog houden."

Bedrijven aan zet
Econoom Rens van Tilburg van de Universiteit Utrecht roept op tot scherpere energiebesparing bij bedrijven. "We hebben al jaren een wet die bedrijven verplicht kosteneffectieve investeringen in energiebesparing te doen. Die wet is alleen nooit gehandhaafd. Dat moet nu echt veranderen."

Tevens wordt er opgeroepen tot een combinatie van langetermijnmaatregelen, zoals versnelde woningisolatie, en landelijke acties om de energievraag per direct naar beneden te krijgen zoals thuiswerken en het collectief lager zetten van thermostaten. Het  versnellen van de energietransitie is extra urgent geworden door de oorlog in Oekraïne. De afhankelijkheid van Russische energiebronnen moet zo snel mogelijk worden afgebouwd om de leveringszekerheid van energie te waarborgen en de Russische regering in haar portemonnee te raken.