Hoe krijgen we duizend woningen per dag van het gas af?

17.12.2021 Nicolien van Loon

Hoe krijgen we duizend woningen per dag van het gas af?

Econic is in 2018 gestart met één simpele missie: Een wereld zonder emissie. In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het gas af. Een snelle rekensom leert dat dat neerkomt op duizend woningen per dag. De realiteit wijst echter uit dat dit er maar veertig tot vijftig zijn. Dat moet sneller, vindt Jan-Willem van Wensem, medeoprichter van econic. Tijdens zijn seminar Goed bezig zijn is (g)een makkie hielp hij de bezoekers van Huis & Energie met verduurzamen.

“Wat is er moeilijk aan verduurzamen”, vraagt hij aan het publiek. Menig hand ging de lucht in. “Waar begin je? Hoe maak je de juiste keuze? Het kost geld.” Vraagstukken die ze bij econic maar al te goed kennen.

Kosten
“Wij merken dat de kosten het eerste zijn waar mensen zich druk over maken”, vertelt Van Wensem. “Hoe weet je of de investering die je nu doet, niet over twee jaar al achterhaald is? En je moet zorgen dat alle apparatuur op elkaar afgestemd is, anders heb je een enorme meterkast nodig.”

E-home
Bij econic hebben ze daarover nagedacht. Hun oplossing? Slim bezit. Daarvoor hebben ze het concept e-home bedacht. In een e-home woont men comfortabel, zorgeloos en – desgewenst – gasloos. Duurzame warmte- en energiesystemen zorgen daarvoor. Bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp dat het huis duurzaam verwarmt in de winter en (soms) koelt in de zomer, waarbij warm water ten allen tijde beschikbaar is. Benodigde elektrictiteit wordt zoveel mogelijk opgewerkt met zonnepanelen.

Zorgeloos energie besparen
“Als je de kosten van alle apparatuur bij elkaar optelt, dan zit je al snel op zo’n 20.000 euro,” rekent Van Wensem uit. “En dan moet je nog zeker weten dat het goed werkt, minstens vijftig jaar lang. Wij bieden dit aan in een abonnement met een maandbedrag. Geen zorgen, wel een e-home.”

Ambities
Econic werd in 2018 opgericht door Frits Verhoef, Jan-Willem van Wensem en Joris Jonker. Inmiddels hebben ze honderd medewerkers en een tweede vestiging in Duitsland. Ze bedienen duizend klanten en helpen per dag tien woningen van het gas af.