Hoe ontwikkelen de wachttijden voor isolatie zich?

27.06.2022 Kenneth Nwosu

Hoe ontwikkelen de wachttijden voor isolatie zich?

Mensen die de woning willen verduurzamen komen tegenwoordig vaak van een koude kermis thuis. Wachttijden voor installatie van warmtepompen en zonnepanelen lopen steeds verder op. Hoe zit dat met die populaire, derde maatregel: isolatie? 

Warmte365 deed een rondje langs diverse aanbieders en installateurs van isolatiemateriaal. Het algemene beeld: Men heeft het druk en in sommige gevallen kan een klant iets langer moeten wachten, maar dit is niet te vergelijken met de problemen met wachttijden voor bijvoorbeeld warmtepompen.

BIT isolatie, Sebastiaan Branten: 
"Bij ons zijn er geen wachttijden. Wanneer een klant ons belt dan kunnen we meestal al voor een week later een bezoek inplannen. Op basis van het bezoek kunnen we een advies uitbrengen en berekenen wat er bespaard kan worden. Zo komen we tot een terugverdientijd op basis waarvan de klant een beslissing kan nemen. Meestal komen we dan uit op een terugverdientijd van drie tot vijf jaar.

Onlangs kwamen we voor een klant uit op een terugverdientijd van vijftien jaar. Daarvan dachten we dan ook dat deze opdracht niet door zou gaan. Voor de meesten zou het effect van de maatregelen te klein zijn, maar voor deze klant was het blijkbaar toch de moeite waard. 

Wanneer de klant akkoord gaat met de offerte dan kunnen we de materialen bestellen. Ook daar hoeven we niet lang op te wachten. Meestal hebben we die ook binnen een week binnen.  De huidige ontwikkelingen, vooral de gasprijs, hebben in sommige gevallen wel gezorgd voor hogere prijzen van materiaal dat met behulp van hitte geproduceerd wordt. Dat geldt met name voor PIR-isolatie (polyisocyanuraat)."

Isolatie Noord, Jan Bouius: 
"Wij leveren aan installateurs en particulieren. Wij hebben een groot magazijn en kunnen nog steeds de volgende dag leveren indien vandaag voor 12:00 besteld. Wel houden we rekening met langere levertijden voor bepaalde materialen wanneer we zelf inkopen. PIR-isolatie bijvoorbeeld. Dat is vrij dun materiaal dat goed isoleert. Daarvoor houden we rekening met tien tot veertien weken. Door dat tijdig te bestellen hoeven we onze eigen klanten niet te laten wachten. De prijs van PIR is overigens ook flink gestegen."

Doorisol Isolatie, Nick de Jong:
"Wij installeren isolatiemateriaal en hebben goede contacten met een viertal leveranciers. In de meeste gevallen hoeven we maar een paar dagen te wachten als we al niet dezelfde dag kunnen ontvangen. Verschillen kunnen wel gelden voor verschillende typen materiaal. In zeer extreme uitzonderingen kan je een aantal maanden moeten wachten."

ABC Isolatie:
"Wij komen langs bij klanten om ik kaart te brengen welke mogelijkheden er zijn tot isolatie. Vervolgens brengen wij een advies en bijbehorende offerte uit. Momenteel krijgen wij er veel aanvragen binnen door de huidige omstandigheden. Bovendien valt op dat een hoger percentage dan normaal akkoord gaat met de offerte. Omdat wij  rekening houden met nog veel te volgen opdrachten uit reeds verstrekte offertes, vragen wij klanten nu tot november te wachten voor het bezoek en advies. 

Zelf hebben we genoeg materiaal op voorraad dus dat heeft voor ons geen invloed op levertijden. Wij moeten alleen rekening houden met de beschikbaarheid van de installateurs om het werk uit te voeren."

Takkenkamp Den Bosch, Michael Henraat
"Wij leveren advies en materiaal. Het bezoek om de mogelijkheden in kaart te brengen kan snel worden ingepland, vaak binnen een week. Als we vervolgens een akkoord krijgen dan laten we klanten rekening houden met een wachttijd van vier tot vijf weken. Voor sommige materialen moet rekening gehouden worden met langere levertijden. Dat geldt nu bijvoorbeeld voor PUR-isolatie (polyurethaan). Daarvoor kunnen wachttijden gelden tot november. Maar dat geldt wel vaker voor PUR-isolatie en komt dus niet zozeer door de huidige omstandigheden."

Wachttijd van een half jaar
Sommige partijen laten klanten wel rekening houden met langere levertijden van materiaal. Een bedrijf, dat wenste anoniem te blijven, sprak van een wachttijd van een half jaar. 

Normaal gesproken wordt er eerst gekeken naar de isolatie en ventilatie van een woning voordat de aanschaf van een warmtepomp wordt overwogen. Het is logisch eerst voor goede isolatie te zorgen voordat je investeert in een nieuwe warmteoplossing. Anders gaat een deel van de opgewekte warmte immers onnodig verloren.

Toch worden er ook warmtepompen aangevraagd zonder dat de woning goed geïsoleerd is. Als daar dan toch tot volgend jaar op gewacht moet worden, kan het verstandig zijn deze tijd te benutten voor isolatie.