Huh? Teake dacht dat hij lekker bezig was

17.02.2022 Simone Tresoor

Huh? Teake dacht dat hij lekker bezig was

In de rubriek 'Huh?' plaatsen wij berichten waarvan je denkt 'dit kan niet waar zijn'.

Stel: je bent als installatiebedrijf lekker groen bezig. Je installeert warmtepompen, LED-verlichting, zonneboilers en laadpalen en helpt andere bedrijven over te stappen op duurzame alternatieven. Goed voor het milieu en een investering die op de langere termijn veel kosten kan besparen. Wat doe je dan als je je bedrijfspand laat verbouwen? Juist ja: dan maak je dat meteen lekker duurzaam.

Zo gezegd zo gedaan, dacht Teake Damstra, directeur van Koninklijke Damstra Installatiebedrijf uit Leeuwarden. Zijn bedrijfspand haalde hij van het aardgas af. Dat is immers de bedoeling van Den Haag, dus aan het werk. Er werden ook direct laadpalen voor de elektrische bedrijfsauto’s geïnstalleerd. Lekker bezig Teake!

Het net kon het stroomvretende pand niet aan
Tot hij na enige tijd een brief kreeg van Liander. En die brief schreeuwde bijna dat de netbeheerder zijn bedrijfspand zou afsluiten van stroom als hij zijn stroomgebruik niet zou verminderen. Het net kon het stroom vretende pand niet aan. Het net raakte overbelast en had te weinig capaciteit.

Een pelletkachel houdt de boel nu warm
Daar sta je dan met je goeie gedrag en je aardgasvrije pand. Damstra heeft nu maar een pelletkachel op biomassa neergezet om de boel warm te houden. Ook mogen de bedrijfsauto’s alleen worden geladen als ze echt leeg zijn. En nu maar bidden dat het genoeg is, want het pand weer aansluiten op aardgas zou natuurlijk de wereld op zijn kop zijn.

Lees het volledige artikel over bedrijven die noodmaatregelen nemen tegen een overvol stroomnet op FD.