ILT handhaaft bij verkopen verwarmingsapparatuur met ander gebruiksdoel

22.12.2021 Simone Tresoor

ILT handhaaft bij verkopen verwarmingsapparatuur met ander gebruiksdoel

Tijdens inspecties van verwarmingsapparatuur constateerde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat sommige aanbieders zoals technische groothandels en webwinkels, verwarmingsapparatuur verkopen die volgens de fabrikant voor een ander gebruiksdoel is gemaakt.

Hoger energieverbruik en lagere prestaties dan verwacht zijn hiervan het gevolg. Daarnaast worden er producten verkocht onder een nieuwe (eigen) merknaam en typenummer van de aanbieder en dit mag niet. ILT kondigt aan handhavend te gaan optreden tegen deze aanbieders.

Voldoen aan Ecodesign-wetgeving
De aanbieders worden gezien als fabrikant en zij moeten voldoen aan de eisen van de Ecodesign-wetgeving, anders is verkoop verboden. Ook moet alle productinformatie openbaar toegankelijk zijn en het product moet worden geregistreerd in het Europees productregister voor energie-etikettering.

Bij verwarmingsapparatuur die voor een ander gebruiksdoel wordt aangeboden, kan worden gedacht aan:

  • Warmtepompboilers die bedoeld zijn voor tapwater, maar worden verkocht voor ruimteverwarming. Deze boilers hebben over het algemeen een te lage capaciteit voor het verwarmen van ruimtes. Met als gevolg dat bewoners de woning niet warm krijgen en een hoge energierekening hebben.
  • Ventilatiewarmtepompboilers die bedoeld zijn voor aansluiting op ventilatielucht, maar waarbij wordt aangegeven dat ze ook op de buitenlucht kunnen worden aangesloten. Het elektriciteitsverbruik is hoger omdat de buitenlucht kouder is dan de ventilatielucht. En in de winter kan het voorkomen dat de boiler onvoldoende wordt opgewarmd, waardoor er een risico op legionellavorming ontstaat.
  • Buffervaten die bedoeld zijn voor koud-wateropslag, maar worden verkocht als buffervat voor vloerverwarming. De vaten voor koud wateropslag zijn slechter geïsoleerd en als ze voor vloerverwarming worden toegepast, leidt dit tot meer warmteverlies en een hoger energieverbruik.