Infraroodverwarming levert bijvangst

22.04.2022 Joyce Beuken

Infraroodverwarming levert bijvangst

Duurzaam verwarmen houdt bij lange na niet op bij warmtepompen. Pim van der Linde, business manager van Comfort Heating, presenteert op vakbeurs Duurzaam Verwarmd een aantal businesscases die gebruikmaken van infraroodverwarming.

Infraroodverwarming is nog een relatief onbekende verwarmingstechniek, stelt Van der Linde. Toch heeft Comfort Heating al meer dan twintig jaar ervaring met het gebruik van infraroodpanelen voor een aangename binnentemperatuur.

Aarde warmt terug
Het is geen vreemde manier van verwarmen. Vooral niet als je kijkt naar de manier waarop de zon ons verwarmt, legt Van der Linde uit. “De zon valt op de aarde waarna terugstraling ontstaat. In warme landen is het daardoor ook lang na de zonsondergang nog warm. De warmte wordt gebundeld in massa.”

Deur open in de winter
Comfort Heating test zelf doorgaans wat een paneel qua verbruik kost en wat het oplevert, en hoe bepaalde materialen reageren. “We doen veelal zaken met ons industriële paneel, het Heatscreen. Het eerste praktijkvoorbeeld is in een kledingwinkel. Dankzij het Heatscreen kan de deur de hele winter open blijven staan.” Tenzij er daardoor wind op het paneel komt te staan. “Bij wind op het paneel werkt de verwarming niet. De hitte moet namelijk echt op een massa worden gestraald. Hierdoor is het Heatscreen ook niet geschikt als terrasverwarming.”

Maatwerk
Bij Maaskant Shipyards wordt middels Heatscreens een volledige loods verwarmd. De werktemperatuur van circa 16 graden is snel bereikt, stelt Van der Linde. Het bedrijf levert voor bepaalde projecten maatwerk. Voor Vrijetijdscentrum de Ridderhof, een sportcentrum, werd bijvoorbeeld een speciale kap ontwikkeld. “Het kwam namelijk nog wel eens voor dat er een shuttle of bal achter het scherm kwam te zitten.”

Bijvangst
Van der Linde deelt een aantal bijkomende voordelen van infraroodwarmte die in eerste instantie niet waren voorzien. “In een autoshowroom die gebruikmaakt van infraroodwarmte hoeven de modellen aanzienlijk minder vaak te worden gepoetst, doordat er geen lucht wordt geplaatst voor de verwarming.” Bij de shipyard werd opgemerkt dat de verf sneller droogt. Naast de hoofdzakelijke verwarming is er dus ook veel bijvangst.

Oude muren drogen
Kerken zijn een hot topic, meent Van der Linde. “Kerken hebben uitzonderlijk hoge ruimtes. Het gasverbruik is hoog, terwijl mensen vaak maar korte tijd aanwezig zijn.” Voor een zondagdienst moet de verwarmingsinstallatie soms al op vrijdag worden aan geslingerd, stelt hij. “Het Heatscreen kan een paar uur van tevoren aangezet worden om de kerk aangenaam warm te krijgen.” Ook hier is weer een bijkomend voordeel ontdekt: de oude muren van een kerk raken gemakkelijk vochtig, maar drogen dankzij de infraroodverwarming.

Wie meer te weten wilt komen over de producten van Comfort Heating doet er goed aan om een kijkje te nemen op de website, waar uitgebreide productinformatie te vinden is. Ook kan hier contact worden opgenomen.