Innovaties van thermische opslag in de praktijk: de warmtebatterij

16.09.2021 Simone Tresoor

Innovaties van thermische opslag in de praktijk: de warmtebatterij

Bijna iedereen die wat te vertellen heeft in de duurzame warmte- of solarindustrie heeft hem al een hele tijd in zijn agenda staan: de beurs Solar Solutions International en Duurzaam Verwarmd (28 tot en met 30 september in Expo Haarlemmermeer). Het is voor velen de eerste mogelijkheid om hun producten te kunnen laten zien en te netwerken met vakbroeders. Op Duurzaam Verwarmd staan een hele rij interessante seminars op het programma.

Een van de sprekers, en een van de vaste columinsten van Warmte365, is Ruud Cuypers, onderzoeker bij TNO. In het dagelijks leven doet hij onderzoek naar compacte energieopslag met als hoofdthema compacte warmteopslag.

Compacte warmteopslag
TNO heeft de technologie van compacte warmteopslag dusdanig verbeterd dat het nu tijd wordt hem te gaan vermarkten, met als groter doel inzetbaarheid bij de Nederlandse huishoudens. Zoals bekend verkoopt TNO geen producten maar kennis, dus is het van belang de marktpartijen zoals warmtepomp- en opslagfabrikanten en investeerders te informeren over de technologie, zodat hij omarmd en geproduceerd kan worden.

TNO werkt aan innovaties voor voelbare warmteopslag, dus eigenlijk voor de waterboiler zoals iedereen hem kent, en die al wordt toegepast naast warmtepompen. Op dit systeem is een innovatie gedaan waardoor het aanzienlijk is verbeterd.

Tien keer zo compact en verliesvrij
Maar de echte holy grail waarover Cuypers gaat vertellen is de thermochemische opslag door middel van zouten. Dat zout zorgt ervoor dat warmte ongeveer tien keer zo compact kan worden opgeslagen dan in water en ook nog eens verliesvrij. Zo kan warmte dus voor een veel langere termijn worden opgeslagen zonder dat het weglekt naar de omgeving. Voor de beelddenkers onder ons: dat zou een batterij in het formaat van een grote koelkast kunnen zijn die in de kruipruimte of achter het zolderschot zou kunnen staan.

“Het idee is goed uitvoerbaar voor huishoudens, maar is waarschijnlijk ook opschaalbaar naar een groep woningen, wijk of appartementencomplex. Het is niet zo geschikt voor de industrie, daar is het waarschijnlijk te complex voor.”

‘Veel mensen weten niet dat je warmte kunt opslaan’
Cuypers ziet buiten fabrikanten ook graag energie-enthousiastelingen en early adopters onder zijn toehoorders. “Je ziet nu al dat steeds meer mensen gaan nadenken over een batterij voor het opslaan van zelf opgewekte elektriciteit. Veel mensen weten niet dat ze ook warmte kunnen opslaan. Ik vertel ze daar graag over.”

Het seminar van Ruud Cuypers op de beurs Duurzaam Verwarmd in Expo Haarlemmermeer is op dinsdag 28 september om 13:45 uur. Tickets bestel je hier.