Installateurs over enge klussen: "Ik had een touw om mijn voet voor het geval dat"

02.09.2021 Joyce Beuken

Installateurs over enge klussen: "Ik had een touw om mijn voet voor het geval dat"

Marcel Knippers herinnert zich de klus die hij in 2016 uitvoerde nog als de dag van gisteren. Hij moest een expansievat uit 1973 vervangen, maar niet op een hele gezellige plek..

In de facebookgroep Installatietechniek deelt hij zijn verhaal. De klant wilde dat het expansievat vervangen werd. Het systeem kwam al jaren niet goed onder druk te staan. Via het overstortventiel ontsnapte water.

Tientallen meters kruipen
Knippers raadde de klant aan om het systeem te vervangen. Het was immers slecht bereikbaar. Maar dat wilde de klant niet, en dus dook de monteur via een mangat van 45 bij 30 centimeter de kruipruimte in. Hij kroop maar liefst 30 meter door de spinnenwebben voor hij het vat wist te bereiken. “Nooit meer”, besluit hij.

Via de facebookgroep reageren installateurs op de ijzingwekkende installatieklus. Hans Huisman deelt een vergelijkbaar verhaal. “Ik ben ooit een leidinggang in gestuurd in een kloostervloer. Ik was destijds de magerste van het bedrijf.”

Touw om de voet
“Ik moest ongeveer 25 meter kruipen door een gang van 50 centimeter breed en hoog. Over twee cv-leidingen heen. Er was een aftakking via boven uit de hoofdleiding gedraaid en daar moest ik twee doppen in draaien. De vloer mocht er namelijk niet uit”, legt de installateur uit.

Maar het wordt nog erger. “Ik kon ook niet omdraaien, dus werd er een touw aan mijn voet gebonden, voor het geval ik niet achteruit terug kon. Spannend, maar wel leuk om te doen. Destijds veel waardering voor gekregen van mijn oudere collega”, vertelt Huisman, die op het moment van de klus slechts zeventien jaar oud was.

Heb je een bizar, gênant of grappig verhaal over een klus dat je (anoniem) wilt vertellen? Stuur een mailtje naar joyce@warmte365.nl.