Installatiemonitor: ‘Hybride warmtepomp interessante optie, maar niet dé oplossing’

17.03.2022 Jan de Wit

Installatiemonitor: ‘Hybride warmtepomp interessante optie, maar niet dé oplossing’
©Expertise Centrum Warmte

Tijdens het project Installatiemonitor werden twee jaar lang, de prestaties van met name hybride warmtepompen in woningen gemonitord. Nu de eindrapportage van het adviesbureau BDH gepubliceerd is, kunnen er lessen geleerd worden van de conclusies. Volgens BDH is de hybride warmtepomp een interessante optie voor een groot deel van de Nederlandse woningen, maar is het niet dé oplossing voor alle woningen.

Adviesbureau BDH monitorde, op initiatief van RVO, twee jaar de prestaties van met name hybride warmtepompen in Nederlandse woningen. Hiervoor is samengewerkt met Techniek Nederland, Enpuls en verschillende netbeheerders.

Volgens Expertise Centrum Warmte zijn er drie belangrijke conclusies te trekken op basis van de eindrapportage van BDH. Allereerst voorziet een hybride warmtepomp in de praktijk in 60 procent van de gemiddelde warmtevraag voor ruimteverwarming.

Daarnaast betekent het toepassen van een hybride warmtepomp gemiddeld een meerverbruik van 2,3 kilowattuur aan elektriciteit voor iedere kubieke meter aardgas die wordt bespaard. Tot slot belasten hybride warmtepompen het elektranet ongeveer net zoveel als zonnepanelen.

Met de huidige energieprijzen is de hybride warmtepomp financieel gezien in veel woningen een aantrekkelijke optie. Ook wordt de CO2-uitstoot met gemiddeld 13 procent van de totale uitstoot teruggebracht. Het rapport concludeert daarom dat de hybride warmtepomp een interessante optie is voor een groot deel van de Nederlandse woningen.

Verder onderzoek blijft noodzakelijk
De deelnemende vormen echter geen representatief beeld van de Nederlandse woningvoorraad, merkt Expertise Centrum Warmte op basis van het rapport op. Verregaande conclusies voor de gehele Nederlandse gebouwde omgeving zouden daarom te vroeg zijn.

Ze zijn relatief groot en het merendeel is een vrijstaande woning of twee-onder-een kap. Daarnaast is de netbelasting door individuele hybride warmtepompen klein, maar het rapport meldt ook dat bij grootschalige toepassing, zoals bij wijkaanpak, netverzwaring wel noodzakelijk kan zijn.