Investeerders stoppen nu al met gas

28.01.2021 Simone Tresoor

Investeerders stoppen nu al met gas

Heeft aardgas nog toekomst? Experts zeggen dat we er niet zomaar mee kunnen stoppen en bedrijven als Shell en gasproducerende landen als Rusland willen er juist extra in investeren, schrijft NU.nl. Maar de president van de Europese Investeringsbank (EIB) windt er geen doekjes om: "aardgas is voorbij."

Die uitspraak werd onlangs gedaan door EIB-hoofd Werner Hoyer. De bank kijkt na een moeilijk jaar door Brexit en corona vooruit naar volgende uitdagingen, naar klimaatverandering om precies te zijn. Hoyer: "De Europese Unie dreigt achterop te raken in de wereldwijde competitie als die niet meer geld beschikbaar stelt voor innovatie."

Tijdperk fossiele brandstof voor investeerders ten einde

Dat toekomstperspectief heeft nu al grote gevolgen voor de rentabiliteit van grote investeringen in fossiele energie, zoals de aanleg van energiecentrales, pijpleidingen of de zoektocht naar nieuwe voorraden. Dat geldt nog sterker voor de EIB, die tot doel heeft Europees beleid te ondersteunen.

Vanuit die investeerdersbril is de gewenste toekomst al het heden en is het tijdperk van fossiele brandstoffen ten einde. In werkelijkheid zitten we aan de gebruikerskant nog midden in het stookseizoen en zal er voorlopig nergens een gaskraan worden dichtgedraaid.

1 biljoen euro voor verduurzaming

Vorig jaar publiceerde de Europese bank een klimaatroutekaart. De helft van alle financiële activiteiten van de bank moet concreet bijdragen aan verduurzaming, terwijl de andere helft klimaatdoelen niet mag schaden. Het plan maakt een bedrag van 1 biljoen euro beschikbaar voor verduurzaming. "Dit is een serieuze breuk met het verleden. Maar zonder het gebruik van fossiele brandstoffen te beëindigen, kunnen we onze klimaatdoelen niet halen", aldus Hoyer.

Alle CO2-bronnen voor de komende dertig jaar moeten naast elkaar passen in een beperkte ruimte. Dit betekent dat naast het gebruik van steenkool en olie, óók het gebruik van gas netto omlaag moet. En voor een langetermijninvesteerder is het morgen al 2050.