Investering van 1,9 miljard euro in Rotterdams bio-raffinaderij door Finse eigenaar

28.06.2022 Kenneth Nwosu

Investering van 1,9 miljard euro in Rotterdams bio-raffinaderij door Finse eigenaar

Neste heeft aangekondigd bijna 2 miljard euro te zullen investeren in haar Rotterdamse raffinaderij. De investering moet de productie van duurzame brandstof verhogen vanaf 2026.

Neste maakte de investering 27 juni bekend in een nieuwsbericht op de website van het bedrijf. Aanleiding is de verhoogde vraag naar hernieuwbare brandstoffen door consumenten. In het nieuwsbericht schrijft Susanna Sieppi, vicepresident communicatie bij Neste, dat de huidige faciliteit in Rotterdam de grootste capaciteit heeft van Europa met 1,4 miljoen ton. De investering van 1,9 miljard euro moet deze capaciteit uitbreiden naar 2,7 miljoen ton. Daarvan moet bijna de helft bestaan uit duurzame kerosine voor de luchtvaart. 

Groei van hernieuwbare brandstof
“De investering in de uitbreiding van onze raffinaderij in Rotterdam versterkt onze leidende positie in de wereldwijde markt van hernieuwbare producten. Het is ook een belangrijke stap in het verzekeren van onze toekomstige concurrentiepositie en de uitvoering van onze strategie voor groei van hernieuwbare producten”, aldus Matti Lehmus, CEO van Neste.

Wereldwijd heeft Neste momenteel een jaarlijkse productiecapaciteit van 3,3 miljoen ton aan hernieuwbare brandstoffen. De uitbreiding in Rotterdam is een van drie investeringen die de totale jaarlijkse capaciteit moet verhogen naar 6,8 miljoen ton vanaf eind 2026. 

Sustainable Aviation Fuel
Hernieuwbare brandstoffen moeten een middel zijn in de aanpak van een van de grootste bijdragers aan de wereldwijde problematiek van uitstoot, de luchtvaart. KLM had vorig jaar een primeur door als eerste duurzame brandstof toe te voegen aan de kerosine. Deze synthetische kerosine werd door Shell geproduceerd in Amsterdam op basis van water, energie uit wind en zon en afgevangen CO2.